Meesterwerk
Mansfield Park was de enige roman uit Jane Austens oeuvre die ik nog niet eerder had gelezen, en opnieuw ben ik niet teleurgesteld. Ik denk dat ik dit toch wel als haar meest intense boek mag bestempelen. De karakters worden enorm uitgediept, en ik had ook het idee dat de gedachtegangen en overpeinzingen in dit boek gedetailleerder uitgewerkt zijn dan in haar andere romans.
Als lezer kon ik me in ieder geval helemaal onderdompelen in het verhaal. Austens schrijfstijl is uniek, dus ook in deze roman ontbreken de ironie en de maatschappijkritiek niet. Ook in Mansfield Park komt Austen op voor de rol van de vrouw.
Als er één auteur is waar veel over geschreven en gediscussieerd wordt op forums, is het Austen wel, en voorafgaand had ik geconstateerd dat sommige lezers Fanny Price de minst typische heldin uit de boeken van Austen vinden: een verlegen type dat over zich heen laat lopen. Toch ben ik tot een ander oordeel gekomen. Ja, ze is schuchter, heeft een hekel aan spreken in het openbaar, maar dat heeft deels met haar onervarenheid, haar afkomst en haar jonge leeftijd te maken: niet voor niets debuteert zij op een gegeven moment op haar eerste bal. Ja, ze voert braaf alle klusjes uit die ze door haar tantes krijgt opgedragen, maar dat komt voornamelijk door haar gedienstige karakter en dat ze het niet de moeite waard vindt om daar opstandig in te zijn. Nee, als het om werkelijk belangrijke zaken gaat blijkt zij juist uitermate standvastig en is ze onwankelbaar. Door niets of niemand laat ze zich als het om haar eigen geluk gaat dwingen, en komt zij voor zichzelf of anderen op:
"Ik zou denken," zei Fanny na een moment van ingespannen overpeinzingen, "dat elke vrouw het voor mogelijk moet houden dat een man wordt afgewezen, of in elk geval dat iemand van haar eigen sekse niet van hem houdt, hoe aardig iedereen hem verder ook vindt. Laat hem volmaakt zijn, dan nog vind ik het niet vanzelfsprekend dat een man acceptabel moet zijn voor elke vrouw op wie hij toevallig zijn oog laat vallen."
En dat begin 1800, waarin vrouwen toch geacht werden zich te schikken in hun rol!
Niet elke roman die verschijnt kan de tand des tijds doorstaan, maar die van Jane Austen blijken zonder uitzondering tijdloos. Twee eeuwen na dato zijn haar verhalen nog altijd een genot om te lezen.
De volle 5 sterren voor dit meesterwerk!
De volle 5 sterren voor dit meesterwerk!