Geforceerde plottwists

gwHero 23 september 2025
Een goede plottwist staat ten dienste van het verhaal, en niet andersom. Niettemin kreeg ik bij het lezen van dit boek het gevoel dat er een verhaal om de plottwists heen gefabriceerd was, zo van we hebben een paar geniale wendingen bedacht, nu moet er nog iets van een verhaal gesmeed worden. Met name de twist op het einde van het eerste deel kwam mij nogal gekunsteld over: ik moest het een paar keer teruglezen omdat het me verwarde, en toen ik het door had kon ik niet bedenken wat dit nou eigenlijk toevoegde, het kwam totaal geforceerd over.

Ik begrijp dat veel lezers de wendingen allemaal geweldig vonden, ik vond ze slechts overkomen als trucjes van de schrijvers die vergeten zijn dat er ook nog zoiets als opbouw en spanning in een thriller thuishoort. Want dan kom ik op het tweede punt: hoewel de roman als thriller gepositioneerd wordt, vond ik het meer een vertelling met een hele lange aanloop die uiteindelijk weinig spectaculair afloopt.

Voor mij viel dit boek in de categorie "jammer maar helaas".

Meer recensies van gwHero

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.