Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Kamp Alpha: zeer actueel en beklemmend!

Auteur Suzanna Esther had een vooruitziende blik toen ze in 2017 begon met het schrijven van Kamp Alpha…

In haar verhaal waart er een mysterieus virus rond waar al veel mensen ziek door zijn geworden. Er wordt aangenomen dat het virus door dieren op de mens wordt overgebracht. De weerzin tegen huisdieren en mensen wordt allengs groter en zij die huisdieren hebben, worden beschouwd als paria. De maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen worden steeds strenger; huisdieren worden in beslag genomen.

De lezer ontmoet in Kamp Alpha diverse centrale personages, waarbij de hoofdrollen zijn weggelegd voor Arjen en Li. Beiden kiezen zij ervoor, uit liefde voor respectievelijk Jack Russel Karel en fret Fred, om alles achter zich te laten en zich aan te sluiten bij het verzet. Ze gaan, ieder afzonderlijk, op weg naar hun eindbestemming, Kamp Alpha, waar hen een diervriendelijke, nieuwe leefomgeving wordt beloofd. In een basiskamp ontmoeten de twee elkaar. Uit weerstand tegen het regime en hun beider twijfel over de goede bedoelingen aldaar, besluiten ze te vluchten met hun lievelingen. Arjen heeft, kort voor zijn vertrek, zijn relatie met tandarts, Sophie Duval verbroken. Sophie stond, als raadslid in Hoorn, aan de wieg van het burgerinitiatief BPL; een soort kliklijn voor mensen die er nog huisdieren op na houden. Later zal Sophie spijt krijgen en als tandarts naar Kamp Alpha vertrekken. Ook microbiologisch analist, Warner Rosenboom komt in het kamp terecht nadat hij zijn bevindingen, die haaks staan op de verdenkmaking jegens dieren, bekend maakt.

Arjen en Li doen, tijdens hun vlucht, bizarre ontdekkingen en komen op enig moment terecht bij Ben die hen, na een kort verblijf in zijn huis, naar een ander kamp brengt. Dat kamp blijkt Kamp Alpha te zijn. Daar lijkt de situatie prachtig en ideaal, maar de gemaakte vriendelijkheid wekt argwaan bij de twee. Er wordt hen een huisje beloofd waarin ze samen kunnen zijn, samen met Maan voor wie ze sinds hun verblijf bij Ben de verantwoordelijkheid dragen. Ook het zusje van Maan, Dani, die reeds in het kamp verblijft, zal zich bij hen voegen. Li krijgt de verrassing van haar leven wanneer ze plotseling oog in oog staat met haar vader, die de leiding over het kamp blijkt te hebben. Li wacht in het huisje echter tevergeefs op de beloofde komst van Arjen….

Met Kamp Alpha levert Makel een zeer actueel, beklemmend en intrigerend verhaal af. Haar fraaie en boeiende schrijfstijl is inmiddels, zeker na De Stem, haar handelsmerk geworden. De geschetste situatie is angstaanjagend. Daarentegen vat de lezer sympathie op voor de dappere strijd van de twee hoofdpersonages. De karakteriseringen van haar personages zijn overigens van hoog niveau en de dialogen eerlijk en natuurlijk.

Zonder ook maar ergens over de top te gaan, vertelt Makel een verhaal dat neigt naar de huidige realiteit. Chapeau! Het open einde suggereert een vervolg. Gaat dat er komen? Ik hoop het….

Over de auteur
Suzanna Esther is het pseudoniem van Esther Suzanna Mäkel (1966). Zij is auteur, columnist, publicist, blogger en kunstenaar. Zij woont vanaf haar 16e in Amsterdam. Oorspronkelijk komt Makel uit Amstelveen. Op haar 24e gaat zij naar Amerika waar zij een jaar verblijft en op haar 30e verhuist zij naar Frankrijk waar zij zes jaar woont.

Reeds op jonge leeftijd is Makel dol op lezen en op haar tiende begint ze dagelijks een dagboek bij te houden. Haar passie voor taal zet zij later om in de studie Literatuurwetenschap en nadien, door haar interesse in het analyseren van het leven en de mens, in een studie Psychologie.

Eerder verschenen boeken van deze auteur zijn Wervelstof en De Stem.

Uitvoering
Uitgeverij Poseidon
ISBN: 9789090331737
Paperback, 270 pagina’s
€ 19,99
E-book
ISBN: 9789090332192
€ 7,99

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hanneke van de Water