Een geit als influencer

Harriet Harriet Hebban Team
20 mrt 2020

Cindy Pieterse (1972) is lid van Comedytrain en schrijver en redacteur van het tv-programma ‘Dit was het nieuws’. Daarnaast schrijft ze voor de Linda en heeft ze meegewerkt aan Sesamstraat. ‘Weigevoel’ is haar debuutroman.

In ‘Weigevoel’ maak je in een 50-tal korte hoofdstukken kennis met Dena de geit. Dena is niet zomaar een geit, ze kan namelijk praten en doet dat vooral als je eten geeft. Daarnaast heeft ze een instagram account waarbij ze het aantal volgers elke dag goed in de gaten houdt. Wanneer ze ontdekt wordt door Sarah, een yogagoeroe, stijgt haar populariteit met sprongen. Geitenyoga wordt een hype en de nodige aandacht op tv en in media zorgt voor de rest. Massaal wordt Dena gevolgd en bezocht. Haar populariteit leidt uiteindelijk tot het mogen houden van een TED-talk met als belangrijkste boodschap:
“We hebben meer gras nodig. Wandel, maak een handstand of sta stil. Geniet van elke spriet! Ga voor gras! Gras is gezond voor iedereen.”

Maar Dena ondervindt ook de nadelen van haar groeiende populariteit, de wreedheid op sociale media en hoe dit ten koste dit kan gaan van jezelf. Het lijkt of met name dit laatste de onderliggende boodschap is die de schrijfster haar lezers wil meegegeven. Dat ze daarbij alle mogelijke scenario’s gebruikt, van actievoerders tegen dierenleed tot een ‘witte geitendiscussie’, had minder gemogen. De taal waarin Pieterse echter haar verhaal doet en met gebruik van termen die helemaal passen in de wereld van de sociale media sluit ze wel aan bij de mensen die veel gebruikmaken van sociale media. Nu maar hopen dat zij ook dit boek gaan lezen.

Meer recensies van Harriet