Stof tot nadenken!
Zeg maar Joe – oorspronkelijke titel Call me Joe – is een boek wat ik gewoonlijk niet snel zou pakken. Toch sprak de achterkant mij aan en ik ben blij dat ik het gelezen heb. Zeg maar Joe is een fictief verhaal over de terugkomst van de zoon van God. En hij komt hier met een reden; we hebben er met zijn allen een puinzooi van gemaakt. Met de puinzooi wordt er gerefereerd naar zaken waar we ons vandaag de dag allemaal enorm bewust van zijn: milieuvervuiling, overbevolking, oorlog, corruptie en ongelijkheid.
Hoewel het verhaal fictief is, raakt het boek veel actuele onderwerpen. Er wordt ook met regelmaat naar recente gebeurtenissen verwezen, zoals de aanslag op de moskee in Christchurch of de protesten van Greta Thunberg. Het boek vertelt wat er allemaal nodig is om te komen tot verandering, tot revolutie. En voornamelijk ook dat het huidige politieke systeem daarvoor in de weg staat, doordat politieke grootleiders voornamelijk gericht zijn op het vergaren van macht. Er wordt meer geldt besteed aan defensie dan aan zorg, onderwijs of verduurzaming.
De meeste stukken van het boek worden beschreven vanuit het perspectief van Sophie, de vriendin van Joe. Maar ook de Amerikaanse president, de paus en wetenschapper Yhung komen aan bod. Op sommige momenten wordt het beschreven alsof je onderdeel van de situatie bent, op andere momenten is het meer beschrijvend; alsof iemand jou verslag doet en de gebeurtenissen even voor je samenvat. Dit maakt dat personages zelf wat minder diepgang krijgen. Tegelijkertijd blijft de boodschap daardoor misschien wel beter tot hun recht.
Het sterkste aan dit boek is dat het aanzet tot nadenken. Ja, we maken met zijn allen de wereld kapot en ja, we zijn er met ons allen ook bewust van. Veranderen we er iets aan? Amper, terwijl we allemaal donders goed weten dat het zo niet veel langer kan. Het boek zet aan tot nadenken wat je als individu wél kan doen om een bijdrage te leveren, al is het nog zo klein. Zeg maar Joe is een product van The Joe Project, een organisatie die zich inzet voor een betere wereld. Het boek Zeg maar Joe is een eerste stap om bekendheid, bewustzijn en aandacht te werven.
Conclusie: ik zou wensen dat iedereen dit boek zou lezen en meer bewust gaat nadenken over hoe we met de wereld – en elkaar – om gaan. Het verhaal zet aan tot denken en dat is precies wat de schrijvers er mee wilden bereiken.