Origineel en heerlijk sarcastisch!

Hilde Van Gysegem - Redheadbookaddict Hilde Van Gysegem - Redheadbookaddict
10 mrt 2024

Tegen beter weten in solliciteert Arne voor de derde keer op rij om als seizoensarbeider in de zomer aan de slag te gaan. In het verleden bezorgden de campingbezoekers hem soms mateloze irritaties en frustraties maar een zomerjob met als bonus een verblijf in de zon, gratis eten en een extra gespijsde bankrekening geef je als student natuurlijk niet zomaar uit handen. Deze keer komt hij terecht op een Franse camping waar hij als receptionist aan de slag mag gaan. Na een ietwat woelige start ontstaat er al snel een hechte band tussen de collega seizoensarbeiders. Een zomerlange ruzie loopt echter danig uit de hand, waardoor de vrienden op het einde van hun tewerkstelling opgescheept zitten met een lijk. Wat nu? Slagen ze erin zich van het lijk te ontdoen? En kunnen ze alsnog hun nazomer en verdere toekomst redden of is alles hopeloos verloren?

'Klagende kampeerders sterven sneller' is voor mij de eerste kennismaking met auteur Arne Van der Linden. De cover, de titel en de ondertitel triggerden mijn nieuwsgierigheid al snel, het riep een bepaalde vorm van mysterie en spanning op, wat zeker uitnodigend was om in het verhaal te duiken.
Achteraf bekeken kan de cover mogelijks bepaalde verwachtingen opwerpen bij fervente thrillerlezers die misschien niet helemaal aan hun trekken zullen komen met dit boek. Zelf vind ik het een bijzonder geslaagd boek, maar ik zou het eerder categoriseren als 'spannend' boek maar niet noodzakelijk als 'thriller'. Het verhaal zelf is opgebouwd in verschillende tijdsspannes (voorseizoen, hoogseizoen en naseizoen) en gedurende het verhaal wordt er ook met korte stukjes naar de toekomst gesprongen. De nadruk van het verhaal ligt vooral op de gebeurtenissen die de vrienden meemaken tijdens hun zomer op de camping en hetgeen ertoe geleid heeft dat er überhaupt sprake is van een lijk, maar de focus van het boek ligt dus niet zozeer op het onderzoek nadat de dode gevallen is.
De schrijfstijl van Van der Linden is werkelijk uniek, speels en tegelijkertijd gevat en ad rem en vooral vol van een heerlijke sarcastische humoristische ondertoon. Door de lezer rechtstreeks aan te spreken en het verhaal werkelijk 'te vertellen' springt het boek er voor mij ook extra uit, de schrijfstijl voelt daardoor echt verfrissend en origineel aan. Het hoofdpersonage is het beste uitgewerkt, wat ook logisch is aangezien hij de lezer rechtstreeks aanspreekt en je dus vooral zijn gedachtengang en ideeën kan volgen. De rest van de personages zijn goed maar niet al te uitgebreid uitgewerkt, wat trouwens het plezier van het lezen op geen enkel moment belemmert. Daar waar ik zelf als kind jaarlijks met de caravan naar Frankrijk op vakantie ging en als volwassene jarenlang in een even klantvriendelijke (commerciële) functie tewerkgesteld was, waren de diverse types van kampeerders én de gebeurtenissen die zich in het boek afspeelden voor mij heel herkenbaar én hilarisch. Ik heb tijdens het lezen meer dan eens een nostalgische lach op mijn gezicht gehad en las het boek werkelijk in één ruk uit!
Wat mij betreft een heerlijke, (sarcastische) humoristische aanrader van formaat (weliswaar met de
voetnoot dat het geen 'standaard'thriller is)

Meer recensies van Hilde Van Gysegem - Redheadbookaddict