Verrassend scherp en mooi uitgewerkte personages!
'Honderd dagen' is een standalone thriller van de Zweedse auteur Emelie Schepp en voor mij de allereerste kennismaking met deze auteur. Wat heeft deze thriller mij aangenaam verrast!
Motala. Op een zwoele zomeravond verdwijnt Amanda Sundin spoorloos uit de garage van haar woning. Elk spoor van de dader ontbreekt. Exact 1 jaar later wordt haar man Johan zwaargewond op dezelfde plaats teruggevonden.
Rechercheur Maia Bohm die net met haar gezin naar Motala is verhuisd, krijgt de taak om samen met een klein team uit te zoeken of de twee zaken met elkaar verband houden. Terwijl ze het mysterie van de vermissing en de aanslag tracht te ontrafelen, vecht haar zoon Tim in het ziekenhuis voor zijn leven. Zijn medische toestand is enorm zorgwekkend en hij heeft een dringend een donorhart nodig.
Wanneer het lot van haar dertienjarige tiener plots verweven raakt met de zaak, handelt Maia niet alleen als doordachte rechercheur maar eveneens als wanhopige moeder en laat ze zich door niets of niemand nog tegenhouden.
Schepp valt onmiddellijk met de deur in huis door de lezer te laten smullen van een ijzingwekkende proloog: je wordt moeiteloos in het verhaal gezogen en de spanning is onmiddellijk voelbaar. De auteur kiest bewust voor beknopte hoofdstukken, die enerzijds bijdragen tot de spanningsboog en anderzijds de lezer traag maar zeker verslaafd maken aan het verhaal.
In het eerste deel van het boek beschrijft Schepp vooral de verschillende onderzoeksdaden van het kleine team, alles is daarbij chronologisch in kaart gebracht zodat je op geen enkel punt moeite hebt om het verhaal te blijven volgen.
Wanneer alles zowel beroepsmatig als privé voor Maia in een stroomversnelling komt, is het verhaal voor de lezer werkelijk nagelbijtend. Maia is niet alleen een professionele speurder, ze is in eerste instantie ook een kwetsbare moeder die op elk ogenblik alert moet zijn voor het bevrijdende telefoontje waar ze het allermeest op hoopt, namelijk dat er een donorhart voor Tim gevonden is. Deze dualiteit maakt haar als hoofdpersonage enorm geliefd en menselijk. Ook het personage van Greg, haar directe collega binnen het team is zeer gelaagd uitgewerkt, hij is sympathiek maar ook een tikkeltje onzeker, wat de geloofwaardigheid zeker ten goede komt.
De verschillende onverwachte plotwendingen zorgen ervoor dat je als lezer het boek in één ruk wil uitlezen. Hoewel ik zelf de schuldige al vrij vroeg kon aanwijzen en de plot voor mij dus iets minder verrassend uit de hoek kwam, was de weg daar naartoe puur genieten!
Ik ben ondertussen enorme fan en kijk uit naar meer werk van haar hand!