Wat een prachtige vondst!

Sarah Devos, een naam die voor mij nog wat onbekend in de oren klonk, maar toch leken enkele van haar boeken al intrek te hebben genomen in de boekenkast van mijn kinderen (mijn zoon heeft de reeks van Professor Kleinbrein verslonden, het waren destijds enkele van zijn favoriete boeken).

Maak kennis met Mary, een jong meisje die aan zee woont. Letterlijk ja, ze hoeft maar haar huis uit te stappen en ze staat al met haar voeten in het zand. Onlangs overleed de opa van Mary, iets waar ze dagelijks nog heel erg mee worstelt. Gelukkig krijgt ze af en toe een steuntje in de rug door Mevrouw Man, wiens winkeltje naast het huisje van Mary ligt en Krabbetje, zij helpen haar om met haar verdriet om te gaan. Tijdens het bureauroeien ontdekt Mary het dagboek van haar grootvader. Wanneer ze kort nadien ook nog een heel speciaal briefje vindt, is dat het begin van een groots avontuur.

Devos heeft met dit eerste fictie debuut werkelijk een pareltje in de jeugdliteratuur afgeleverd. Het verhaal is een ideale mix van fantasie, avontuur en levenswijsheid en dat allemaal overgoten met de liefde voor natuur.
Het doelpubliek waar dit boek op mikt zijn kinderen vanaf 10 jaar en dat is erg te merken aan de schrijfstijl van Devos : ze houdt haar zinnen eenvoudig en niet te lang en bij het eerste hoofdstuk laat ze Mary de lezer rechtstreeks aanspreken, zodat kinderen zeker zullen getriggerd worden om verder te lezen en meer te weten te komen over Mary's leven. Ook voor volwassenen is dit een nostalgisch avontuur naar de eigen zorgeloze kindertijd!

De prachtige gedetailleerde tekeningen (eveneens van de schrijfster) zijn zonder twijfel een absolute meerwaarde voor het verhaal: ze geven kleur aan het verhaal, laten je wegdromen én ze laten het boek werkelijk tot leven komen!

Devos laat de lezer samen met Mary op reis gaan: zet je schrap want het wordt niet alleen avontuurlijk en fantasierijk, je zal eveneens betoverd worden door de charmante personages. En alsof dat nog niet genoeg zou zijn, krijg je er ook nog enkele levenslessen bovenop en als lekkerste kers op de taart zorgt de auteur ervoor dat je opnieuw met een open blik vol verwondering en bewondering naar de magische wereld om ons heen kijkt.

Wat ontzettend jammer dat ik de boekpresentatie gemist heb, in functie hiervan werd het wonderbaarlijke winkeltje van Mevrouw Man 4 dagen tot leven gewekt! Ik wens ieder kind zo'n excentrieke buurvrouw toe die je laat lachen en genieten!

Een absolute must-read!

Meer recensies van Hilde Van Gysegem - Redheadbookaddict