Een aanrader! Oscar - Yvonne Franssen
Voor de boekclub boekvonnis van Thrillerlezers! Las ik het boek Oscar van Yvonne Franssen.
Voor mij was dit het eerste boek dat ik van Yvonne las.
De cover:
De cover springt in het oog met zijn venijnige stekels en dit boek zou ik dan ook zeker oppakken in de boekwinkel om de flaptekst te lezen.
Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Zeker in het begin is het dan ook flink opletten wie er aan het woord is en waar het over gaat. Het verhaal bevat verschillende personages, die goed worden uitgediept. Nadat ik mij de personages heb eigen gemaakt, lukt het mij verder prima het verhaal te volgen.
In deze psychologische thriller verandert Ilse haar leven in een ware nachtmerrie wanneer haar vier maanden oude zoontje Oscar op klaarlichte dag wordt ontvoerd. Ilse is getrouwd met Alex en samen hebben zij 2 zoons, Daan en Oscar. Na de geboorte van Daan krijgt Ilse een kraambedpsychose en wat aanvankelijk een zorgeloze kraamtijd had moeten zijn, wordt deze overschaduwd door hallucinaties en wanen. Alex en Ilse worden tijdens deze moeilijke periode geholpen door de moeder van Ilse: Helga. Ilse is als de dood dat Alex en haar moeder haar baby van haar proberen af te pakken. Wanneer Ilse langzaam weer lijkt te herstellen en zij het gevoel heeft dat haar moeder Helga steeds meer de regie over lijkt te nemen, neemt Alex het uiteindelijk op voor zijn vrouw en wijst hij Helga de deur. Dit neemt Helga hen niet in dank af en vanaf dat moment hebben zij geen contact meer met elkaar.
Wanneer Ilse na jaren tevergeefs proberen weer zwanger raakt, is Alex daar niet blij mee omdat hij bang is dat de geschiedenis zich weer zal herhalen. Hij stuur zelfs aan op een abortus, maar dit weigert Ilse en er ontstaat nog meer afstand tussen Alex en Ilse.
Wanneer je denkt dat het verdwijnen van een baby al een verhaal op zich is, weet Yvonne Fransen het nog spannender te maken door parallel aan deze verhaallijn er gewoon nog een paar aan toe te voegen.
Een verdwenen baby in het verleden, waarbij de moeder wordt vermoord en Helga vanuit haar werk contact had met deze moeder en haar kind. Wat is de connectie met Ilse en deze moeder? Alsof dat nog niet genoeg is, blijkt Ilse ook contact te hebben met de vermoedelijke moordenaar van deze vrouw. Gaandeweg wordt er steeds een klein tipje van de sluier opgelicht, wat maakt dat het verhaal niet gemakkelijk is weg te leggen en ik mij erop betrap dat ik toch telkens nog een hoofdstuk verder wil lezen.
De schrijfstijl is vlot en leest heerlijk weg. Het verhaal is spannend en ik geniet van het mooie, beeldende taalgebruik. De spanning is voelbaar en door het afwisselen van de verschillende verhaallijnen wordt die spanning alleen nog maar groter. Hoe vallen al deze puzzelstukjes uiteindelijk op zijn plaats?
De ontknoping:
Nee natuurlijk ga ik daar niks over schrijven, dat mag je helemaal zelf gaan ontdekken. Het enige dat ik kan zeggen is: Lees het boek vooral zelf. Het zal je niet teleurstellen!
Ik ben oprecht blij kennis te hebben mogen maken met Yvonne Franssen via haar nieuwste psychologische thriller Oscar en zal zeker ook haar eerdere boeken gaan lezen.
Eindoordeel:
Ik geef het boek Oscar van Yvonne Franssen 5 dik verdiende sterren.