Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Aanrader

Ingrid Bilardie 08 februari 2023 Auteur
Michael Ambrosius leidt al enige tijd een zwervend bestaan als hij na een nacht vol hevige koortsdromen onder een struik vandaan kruipt en ontdekt dat de wereld is gestopt. Mensen vertragen en staan stil waar ze staan, tot ze voorbij zijn. Plotseling komt alles tot stilstand en de wereld wordt teruggegeven aan de natuur.

Tien jaar later zijn zowel de wereld als Michael aan het eind van hun latijn. Voedsel is er nauwelijks meer, laat staan onderdak en als Michael al eens een mens tegenkomt, bedient die zich meestal van merkwaardige rituelen om nog enige grip op het bestaan te houden. Tot hij wederom ernstige koorts krijgt en wakker wordt in de leefgemeenschap van een groep vriendelijke mensen die zich tooien als dieren. Deze ontmoeting betekent op vele vlakken een hevige ommekeer in Michaels leven, dat tot dat moment vooral bestaat uit overleven.

Op het eerste gezicht gaat het hier om een apocalyptisch verhaal dat zich ditmaal in Nederland afspeelt. Kaptein heeft goed nagedacht over wat er met een nat kleiland als Nederland gebeurt als er niemand meer is om de zee te stoppen en de groei van planten te remmen. Michael, die de redding van zijn verstand lijkt te danken aan trouwe hond Sif, onderneemt voortdurend strooptochten om toch nog iets te eten te vinden en door de beeldende beschrijvingen hoopt de lezer net zo hard als Michael dat er in die kast dan toch eindelijk iets te vinden zal zijn.

Maar het verhaal biedt veel meer dan dat. Alsof de eenzaamheid, de natte kou en het desolate landschap vol botten en schedels niet voldoende is om iemand tot een depressie te drijven, blijkt de duisternis die zich binnen in Michael bevindt nog veel dieper. Dromen en herinneringen brengen langzaam aan het licht wat voor monster zich daar bevindt: niet alleen voor de lezer, ook voor Michael zelf. Die verhaallijn trekt, het voelt alsof de oplossing voor de vraag: 'wat gebeurde er, waardoor de wereld stilviel' zich zal openbaren als eenmaal duidelijk is wat er met Michael is gebeurd. Kleinere, filosofische verhaallijnen over kristallen bubbels, vertrouwen en wantrouwen en het nut van een altaar zijn kunstig en zorgvuldig door het verhaal gevlochten.

Het boek is zorgvuldig geschreven, goed opgebouwd en blijft je nog lang bij. Helaas alleen te koop als e-book want de cover art is prachtig en, als je het boek eenmaal uit hebt, veelzeggend.
3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ingrid Bilardie