Calli
'Valse getuige' begint als een dertien in een dozijn misdaadthriller, waardoor ik mezelf eigenlijk een beetje suf voelde. Ik heb al zoveel van die verhalen gelezen, op een gegeven moment wordt het allemaal wel een beetje voorspelbaar.
Zusjes Leigh en Calli, dochters van onnavolgbaar botte en wat vlak beschreven moeder Phil, hebben een misdaad begaan en zoals het gaat met misdaden: als je niet over links betaalt, betaal je over rechts. Calli's leven is zo goed als verwoest en telkens als dat van de ambitieuze Leigh ergens op begint te lijken saboteert ze de boel zodat het nooit helemaal goed komt.
Dan wordt Leigh op kantoor geroepen omdat een client speciaal om haar diensten als advocaat heeft gevraagd. Dit zou het verhaal vlot moeten trekken maar het blijft tot ver over de helft van het boek een beetje zeuren met het tempo. Op zich niet verwonderlijk, covid gooit ook hier roet in het eten met mondkapje wel, niet, soms en hoe dan. Ik vond het op zich een prettige toevoeging omdat het niet de hoofdrol had, maar wel het wereldbeeld schetste. Hierdoor heeft het boek wel wat last van 'veel thema's tegelijk kiezen en ze allemaal willen bedienen'. en wat nodeloze losse draadjes.
De verhaallijn van Calli is beslist het interessantste en dan ook de reden waarom ik bleef lezen. Het laatste stuk van het boek is ronduit spannend, met de plottwist en de bijzondere gebeurtenissen. Netjes afgerond met een weer wat voorspelbare epiloog, maar prima. Stoorde niet. Al met al een boek dat lekker wegleest op een zonnige middag.