Een prachtige, sfeervolle historische roman die je zal raken

Ingrid Lemmens 18 juni 2025
Dit was het eerste boek dat ik van Laura Frantz las maar het was zo'n pareltje dat ik nu al haar boeken wil lezen! Het is een romantische, sfeervolle historische roman die je zal raken. Een boek vol liefde en emotie dat ons meeneemt van de plantages in Amerika naar het prachtige Schotland van 1774.
Elk hoofdstuk begint met een prachtige quote, een van de mooiste vond ik: "Het hart van de mens is als de zee, er zijn stormen en getijden en in de diepten liggen parels verborgen".

"Dompel je onder in de 18e eeuw voor een sfeervol en romantisch avontuur dat zich afspeelt tussen twee werelden: de kleurrijke indigovelden van Virginia en de levendige handelsstad Glasgow.
In 'De dochter van de indigoplantage' vertelt Laura Frantz het verhaal van Juliet Catesby, die samen met haar vader en zus indigo verbouwt op hun plantage in Virginia. Voor de export hiervan zijn ze afhankelijk van de machtige Buchanan-clan in Schotland. Wanneer Leith, de erfgenaam van deze clan, afreist naar Virginia, ontdekt Juliet tot haar grote schrik dat zij aan hem is uitgehuwelijkt om de schulden van haar familie af te betalen.
Ondanks haar aanvankelijke weigering met hem te trouwen, dwingt een onverwachte gebeurtenis Juliet om samen met Leith en haar zus Virginia te ontvluchten. Eenmaal aangekomen in Glasgow ontdekt ze dat de man die haar uit de financiële problemen heeft gered háár hulp misschien nog wel harder nodig heeft."

Laura Frantz heeft een sfeervolle, gedetailleerde en prachtige schrijfstijl waardoor je je meteen tussen de prachtige indigovelden waant op plantage Royal Vale in Virginia. Het verhaal is zo beeldend geschreven dat je alles voor je ziet.
Juliet is een personage dat je meteen in je hart sluit. Ze geeft leiding aan de plantage als haar vader er niet toe in staat is en moet tegen heel wat vooroordelen van de mannen opboksen, maar ze is sterk en neemt geen blad voor de mond! Ook raakte haar liefdevolle karakter me diep, ze kan wreedheid ten opzichte van dieren en mensen niet verdragen. Ze kan niet aanzien dat er nog steeds slaafgemaakten zijn en doet alles wat ze kan om ze te laten vluchten naar vrijheid. Ook later in Schotland ontroerde het me tot tranen als ze de armen helpt, vooral de kinderen.

Liefde daar is ze niet naar op zoek maar dan komt de knappe Leith Buchanan naar Virgina, hij is de oudste broer van de Buchanan clan en hij heeft zijn oog op haar laten vallen. Langzaam ontvouwt zich een prachtige maar stormachtige liefde, het is zo mooi beschreven dat je het echt voelt.
Laura Frantz zorgt dat er veel diepgang in dit verhaal zit door onderwerpen als ziekte, verraad, rouw en onzekerheid erin te verwerken waardoor het een wervelende roman is geworden die je helemaal zal meeslepen. Zal Leith de muurtjes om zijn hart kunnen afbreken? Zijn karakter zit vol lagen, zo mooi uitgewerkt.
Ook zit er wat spanning in want eenmaal in het prachtige landhuis Ardraigh Hall in Schotland blijkt gevaar voor Leith en Juliet op de loer te liggen. Verraad en complotten....zullen ze de dader op tijd ontmaskeren voor het te laat is? Dat was nog even heel spannend.

Wat een prachtig verhaal was dit! Het is romantisch maar ook zo mooi, dit is een boek dat je echt voelt. Het is heel beeldend geschreven en je ziet de plantage in Amerika, de landhuizen in Schotland en de personages voor je ogen tot leven komen. Het is geen moment saai, wat een pareltje!

Meer recensies van Ingrid Lemmens