Vannessa Thuyns' beste werk tot nu toe!

Het nieuwste boek van Vannessa Thuyns, Thuis in het onbekende, belooft een heerlijk feelgoodverhaal van Nederlandse bodem met een historisch tintje. Het boek is het eerste deel in het tweeluik De Thuishaven.

Het verhaal neemt de lezer mee naar twee verschillende tijdperken en continenten: Engeland in 1950 en de Verenigde Staten in 2001. In het Engelse kustdorp spoelt een mysterieuze man aan en wordt liefdevol opgenomen door de dorpsbewoners. Burgemeester Alexandra Howard ontdekt zijn ware identiteit en staat voor een lastige keuze. Ondertussen, in het jaar 2001, werkt de Britse Penny bij een museum in New York. Door een misverstand heeft Penny geen verblijfplaats en komt ze tijdelijk terecht bij hotshot advocaat Elliott. De levens van Alexandra en Penny raken verweven door de liefde die zich soms aandient ver van huis.

Thuyns is niet meer weg te denken in het feelgood genre. Met Thuis in het onbekende verkent ze nieuwe grenzen door een historisch tintje aan haar verhaal toe te voegen. Een historische roman zal ik het niet noemen, maar de verhaallijn die zich in 1950 afspeelt, is absoluut van meerwaarde in dit verhaal. Ze maakt het totaalplaatje hiermee helemaal compleet door vroeger en nu naadloos met elkaar te verweven.

De schrijfstijl van Thuyns is magisch en meeslepend. Het boek laat de lezer niet meer los tot de laatste pagina. Haar tone-of-voice is prettig en natuurlijk, zowel in de geschreven tekst als in het audioboek, ingesproken door Donna Vrijhof, waardoor je als lezer helemaal wordt opgezogen in het verhaal. Romantiek ontbreekt niet in dit boek, zoals het hoort bij een echte feelgood. Maar er is ook een diepere onderlaag. Mooi hoe Thuyns ook wereldgebeurtenissen, zoals de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en 9/11, op respectvolle wijze in het verhaal verwerkt.

Thuyns laat nog wel wat open eindjes over. Niet voor niets is dit boek het eerste deel van een tweeluik. Gedurende het gehele boek blijft de precieze verbintenis tussen de personages uit het verleden en het heden nog een beetje onduidelijk, de puzzelstukjes nét niet helemaal in elkaar passend, waardoor de lezer vól nieuwsgierigheid uitkijkt naar deel twee.

De schrijfstijl is luchtig en vlot, waardoor het boek als een trein wegleest. Het is wederom genieten van dit fijne verhaal. Dit is wat mij betreft Vannessa Thuyns' beste werk tot nu toe. Haar talent om het alledaagse met het historische te verweven, gecombineerd met haar meeslepende schrijfstijl, maakt Thuis in het onbekende een absolute aanrader voor liefhebbers van feelgoodromans met een diepere laag. Dit boek is genieten geblazen! Het boek combineert romantiek, geschiedenis en een vleugje mysterie op een manier die de lezer van begin tot eind geboeid houdt. De belofte van antwoorden en verdere ontwikkelingen in het volgende deel maakt dat de lezer na het dichtslaan van het boek enorm uitkijkt naar het vervolg.

Meer recensies van Jacky van Dijk