Advertentie
    Jeanet Hebban Team

Hannelore, het meisje uit de sekte vertelt het verhaal hoe ze in de sekte terecht is gekomen, hoe ze er leefde en hoe ze er uiteindelijk uit is gekomen. Frank Krake doorbreekt met dit boek het taboe rondom een sekte. Dit is het derde boek dat hij geschreven heeft met waargebeurde verhalen: Menthol en De laatste getuige gaan Hannelore voor.

Politieman Withag bleef maar aandringen bij de auteur, dit verhaal moet verteld worden:
“Dit verhaal schudt mensen hopelijk wakker en waarschuwt ze, waardoor we meer leed en ellende kunnen voorkomen”

Na zeven jaar durfde Frank Krake het aan om deze stap te zetten. Tijdens het kennismakingsgesprek, bevestigde Hannelore deze worden, al kan het maar één iemand helpen, dat is het het al meer dan waard.

De moeder van Hannelore is erg gelovig en kan haar plek niet vinden binnen de kerk. Ze trouwt en er komen twee kinderen: Hannelore en haar zusje Noalie. Ze bidt dagelijks tot God, maar blijft op zoek, tot ze kennis maakt met De dienaar Gods, hier voelt ze zich thuis en gewaardeerd. Als Hannelore drie jaar is gaan ze bij de sekte “Gemeente Gods” wonen.

Sekteleider Sipke Vrieswijk noemt zichzelf “Profeet”, dat hij veel macht heeft blijkt wel met zijn bewind. Mensen moeten geld afstaan aan de Gemeente Gods, dierbare bezittingen moeten ze achterlaten. Ze worden gehersenspoeld, gezinnen worden uit elkaar gehaald. Samen met zijn minnares voeren ze een waar schrikbewind.

Uiteindelijk wordt Hannelore bevrijd, maar zo ziet ze dat zelf in eerste instantie niet. Haar grootste strijd moet ze nog gaan voeren, een “normaal” leven. Alles werd voor haar beslist, hoe moet je dan bijvoorbeeld kiezen welke kleding je wilt, als er zoveel te krijgen is in een kledingwinkel? Of wat je wilt eten? Deze strijd heeft ze uiteindelijk gewonnen en is ze getrouwd met haar grote liefde en hebben ze vier kinderen. Met haar verhaal hoopt ze mensen de ogen te openen en het niet zover te laten komen.

Het boek vertelt het verhaal zoals het is gegaan en dit kan de auteur als geen ander, hij blijft objectief. De foto’s verduidelijken het verhaal. Dat hij met dit boek niet over een nacht ijs is gegaan, bewijst de vele gesprekken en geraadpleegde bronnen achterin het boek. Een boek dat je meeneemt hoe het leven er in een sekte aan toegaat en hoe moeilijk het is als je eruit bent, weer een eigen leven op te bouwen.

"Hoorde ze dat goed? Ze zei sorry tegen haar? Nog nooit had iemand sorry tegen haar gezegd" Dit is een zeer rake zin, die veel verteld over Hannelores leven in de sekte en daarna. Als je ervan houdt om waargebeurde verhalen te lezen zonder opsmuk, dan is dit boek zeker een aanrader.

Reacties op: Al zal het maar één iemand helpen

77
Hannelore - Frank Krake
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker