Advertentie
    Jeanet Hebban Team

Isah vraagt aan haar vriendin Tjanting of zij haar levensverhaal wil schrijven. Zelf is ze er niet toe in staat, maar ze kan het wel vertellen. En zo wordt je meegenomen in het levensverhaal van Isah.

Het is een zeer aangrijpend verhaal van een moedige en dappere vrouw in de bekende standenmaatschappij die begint op Java in 1850. Als je als dubbeltje geboren bent wordt je nooit een kwartje, maar Isah hoopt dat het haar anders vergaat en doet er alles aan, maar ze zal haar afkomst nooit verloochenen. Het gaat over de periode dat de Hollanders er kwamen en dachten superieur te zijn.

In het begin moest ik er even inkomen door de Javaanse termen en woorden. Maar de betekenis is snel duidelijk en het past ook prima bij het boek, eventueel zit er een verklarende woordenlijst achterin het boek, maar deze niet nodig gehad. Ook worden de gebruiken en gewoontes goed uitgelegd. De hoofdstukken beginnen met een Javaanse titel en dan de Nederlandse vertaling er onder erg origineel en goed passend bij het boek.

De titel is prachtig gekozen en alles zeggend, in het nawoord staat ook: de naamloze moeders van duizenden Indo-Europeanen en hun nageslacht, dat lichter gekleurd is dan zij, staan nergens geregistreerd alsof ze niet bestaan hebben:

‘Het spijt me, Isah,’zei ik hardop tegen de ingepakte vellen papier, ‘maar jouw verhaal geeft deze vrouwen een stem. Dit is een manier om betekenis te geven aan je leven, zij het dan na je dood.’ Tjanting

En dat hoop ik ook, dat dit boek door veel mensen gelezen gaat worden en dat daardoor deze mensen gezien gaan worden. Het levensverhaal over Isah, prachtig verteld door Dido Michielsen, haar debuutroman, geïnspireerd op het leven van haar betovergrootmoeder.

Reacties op: Geïnspireerd op het leven van Dido's betovergrootmoeder

388
Lichter dan ik - Dido Michielsen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners