Indrukwekkend met mooie levensles

Jeanet Jeanet
30 mrt 2023

Niet alle kleine meisjes worden groot is deels het autobiografische verhaal van Josje Swinkels. Vanaf de geboorte van haar dochtertje Lisa hield de auteur een dagboek bij om haar gevoelens van zich af te schrijven. En daar is deze roman op gebaseerd.

Doordat Rosalie heel ziek werd is Lisa veel te vroeg geboren. Door een groeiachterstand weegt ze maar 790 gram en is ze 33 cm lang bij haar geboorte. Vanaf dan wordt je meegenomen in het leven van het gezin. Arjan is veel van huis voor zijn werk en Rosalie staat er vaak alleen voor. Siem is een heerlijk kind van 2 jaar.

Het verhaal is zeer indrukwekkend, zeker als je nooit met een zorgintensief kindje te maken hebt gehad, heb je geen idee wat de ouders allemaal te verduren krijgen. Waar allemaal aan gedacht moet worden maar ook dat er vele (zorg)instellingen/organisaties zijn die hulp kunnen bieden.

Het is een verhaal met vele emoties, soms van blijheid en soms rollen de tranen uit mijn ogen. Een verhaal dat verteld moet worden. Lisa heeft ook moeite met eten, wat er allemaal voor mogelijkheden zijn, heeft me versteld doen staan. Zeker omdat ik een gezonde zoon van 17 jaar heb, en er nooit bij heb stil gestaan wat er allemaal " mis" kan gaan. Josje heeft een fijne schrijfstijl. Er is een mooie balans in medische gebeurtenissen en uitleg en het gezinsleven, waardoor het prettig leest en het geen opsomming wordt.

Het boek is niet alleen maar verdriet, er zijn ook prachtige momenten en hun zoontje Siem is zo leuk. Die zorgde regelmatig voor een lach op mijn gezicht. Naast alle problemen waar het gezin tegenaan liep maken ze ook tijd om af en toe even iets leuks te doen.

Een mooie les uit het verhaal is dat Lisa zo aards en puur was en in het nu leeft. Dat heeft mij ook weer even met twee benen op de grond gezet. beseft dat dat is waar het in het leven om draait.

Het boek is een aanrader voor iedereen die te maken krijgt met te vroeg geboren kinderen, of kinderen die moeite hebben met eten. Maar ook als je dat niet hebt, is het een roman die gelezen mag worden.

Meer recensies van Jeanet