Van de hak op de tak, maar mooie vergelijkingen met de natuur

Jeanet Jeanet
30 mrt 2022

Winteren een non-fictie boek over de donkere dagen van de winter. Maar ook in andere periodes waarin je je wil terugtrekken om te herstellen.

"We moeten leren de winter uit te nodigen. Dat is waar dit boek over gaat: het proces leren herkennen, er bewust mee omgaan, zelfs koesteren"

May maakt leuke vergelijkingen bijvoorbeeld een muisje die zich in de wintermaanden helemaal opkrult om in winterslaap te gaan of bomen die hun blad laten vallen. ook neemt ze je mee naar Finland, daar beginnen ze in augustus al met het voorbereiden op de winter.

Het ging een beetje van de hak op de tak. May heeft het uiteraard in de ik-vorm geschreven maar ik kon me niet met haar vereenzelvigen. Ze schrijft over haar ervaringen, maar naar mijn idee net niet diep genoeg om haar te kunnen begrijpen, over haar oplossingen schrijft ze uitgebreid, die vat ik wel. Waarom ze het fijn vind om in de winter te zwemmen.

Het leuke aan het boek is de vergelijkingen met de natuur, zoals eerder gezegd, maar ik ergerde me soms aan de beslissingen die ze nam. Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Maar soms moet je naar mijn idee een (positieve) confrontatie aangaan en is terugtrekken niet de beste optie. Bijvoorbeeld kind van school halen, omdat hij het daar moeilijk heeft.

Ik heb het nipt drie sterren gegeven, twee vond ik weer net te weinig.

Meer recensies van Jeanet