De gifmengster

Jessica Jessica
24 mrt 2021

Ik heb de eer deel te mogen nemen aan de blogtour. Ik had er dan ook heel veel zin in, en mag ook aftrappen. Wat ik overigens wel erg spannend vind.

Emma Anna neemt je mee terug naar de middeleeuwen, de 14de eeuw om precies te zijn. Anne Dyewards haar vader is een van de laatste erfgenamen van de verstoten koninklijke familie dus de ideale omstandigheden voor Koning Nycolas II om zijn zoon William en Anne te dwingen om te trouwen. Op deze manier hoopt hij de opstanden de kop in te drukken. Anne zit er eigenlijk niet op te wachten. Er is namelijk een andere man waar zij verliefd op is en waar ze misschien ook wel zwanger van is.

''Als een man het niet kan hebben dat zijn vrouw boven hem verheven wordt, blijf dan ver uit zijn buurt. Maar als hij zich daarin kan schikken, zeker in een wereld als deze, dan weet je dat hij voor je door het vuur zou gaan.''

Koning Nycolas II is een ware tiran en zet alles op alles om de dingen op zijn manier gedaan te krijgen. Ben je niet met hem, dan ben je tegen hem en de consequenties daarvan zijn niet te overzien. Er zijn geen grenzen aan zijn vreselijke handelingen. En iedereen die hem tegenwerkt zal zonder pardon de gevolgen moeten dragen. Inclusief hun geliefden. Zijn liefde voor te jonge vrouwen steekt hij ook niet onder stoelen of banken.

''Ik benijd mijn zoon. Als hij geen erfgenamen nodig had, was ik zelf met je getrouwd.''

William kampt met psychische problemen. En heeft zo zijn eigen verleden. Hij heeft zijn eigen manier gevonden om om te gaan met zijn demonen en is nog lang niet klaar voor het getrouwde leven. Met tegenzin voldoet hij aan de eisen van zijn vader. Er moet immers een erfgenaam komen.

''Zijn 0gen stonden vreemd, alsof een compleet ander persoon het van hem had overgenomen. Ik kreeg kippenvel over mijn hele lichaam en moest maken dat ik wegkwam, dat was zeker.''

Anne voelt zich niet helemaal op haar plek in het hof. Om haar tijd daar wat draaglijker te maken stort ze zich op de verworpen geneeskunde en gaat ze in de leer bij een alternatieve dokter. Zo vergaart zij voldoende kennis om haar eigen boontjes te kunnen doppen.

Anne is dol op haar familie maar de band met haar vader is het sterkst en ze trekt dan ook veel steun uit zijn aanwezigheid. Ze heeft de koning verzocht haar vader ook op het hof te houden door hem bij de Kroonraad te plaatsen. Echter zet diezelfde Kroonraad alles op alles om haar vader weg te werken.

Anne en William hebben niet bepaald een makkelijk huwelijk, ze maken vreselijke dingen mee die je als lezer ook raken. Telkens hoop je dat ze er goed uitkomen en dat ze verder leed bespaart blijft. Toch zijn er ook vele mooie momenten die je ontroeren.

Ik heb enorm genoten van dit boek, met een lach en een traan. J.M Anna heeft duidelijk onderzoek gedaan en, zoals zij zelf al aangeeft in het nawoord, feit en fictie met elkaar afgewisseld. Denkende aan de rol van de vrouw in de middeleeuwen tot aan de bevallingen tot in detail. En het leven aan het hof. De perikelen van een doorgeslagen koning en zijn absurde acties. De ( innerlijke ) strijd die de erfgenamen moeten voeren om hun vader trots te kunnen maken.

Anne die zich als een ware leeuwin ontpopt en heel goed weet wat ze wilt. Haar standpunt duidelijk durft te maken, ongeacht wie er tegenover haar staat. Ik moest daarom ook wel lachen toen ik las dat ze de zich had laten inspireren door Catharina de Medici.

William die echt mooie ontwikkelingen doormaakt en steeds zijn muren iets meer laat zakken. Ondanks zijn stugge houding en zijn hatelijke acties, weet hij toch de weg naar mijn hart te vinden.

''Jij bent het lichtpuntje in mijn duistere ziel.''

Het voelt nu dan ook een beetje als afscheid nemen van goede vrienden.

J.M Anna, ook bekend als Emma Anna, ik durf inmiddels wel toe te geven dat ik enorm fan ben van deze auteur. Ze heeft een fijne schrijfstijl, en weet haar personages altijd heel goed neer te zetten. Ze brengt haar personages echt tot leven waardoor het is alsof je hun verhaal werkelijk beleeft. Hun emoties en belevenissen worden de jouwe. Zo ook in dit boek..

Als je van historische romans met een vleugje fantasy houd, of van series zoals Reign, is dit boek zeker aan aanrader !

Meer recensies van Jessica