Originele dystopische YA

Jessica Jessica
2 mrt 2022

Een wereld zonder honger, zonder ziekte, zonder oorlog, zonder lijden. En zonder de dood, want zelfs die heeft de mensheid overwonnen. Alleen Zeisen zijn nog in staat een leven te beëindigen – en daar worden ze toe aangemoedigd om de populatie binnen de perken te houden.

De zestienjarige Citra en Rowan worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen. Het is wel het laatste wat ze willen, maar als ze weigeren anderen te doden, zullen ze zelf sterven. Hoe hoog is de prijs voor de ideale wereld ?

En ideaal lijkt het zeker. Toch schuilt er gevaar in zoveel macht. De ene groep Zeisen houden zich netjes aan hun quotum, de andere kant willen alleen maar meer. Die zouden het liefst geen restricties opgelegd krijgen. Als Zeis zijnde neem je dan wel een weloverwogen definitieve keuze, maar deze dient niet gevoelloos genomen te worden. Dat is waarom ik Zeis Faraday en Zeis Curie bewonder. Ondanks hun zware taak blijven zij wel menselijk.

Het verhaal vond ik  heel interessant om te volgen. Deze kijk in de toekomst vond ik bijzonder te noemen. Het zet je tevens aan het denken. Over de denk en handelswijze van ons als mens zijnde, maar ook met betrekking tot maatschappelijke kwesties. Zeker in deze tijden wanneer we een groot deel van onze dagen doorbrengen in de digitale wereld. Computers en mobieltjes zijn niet meer weg te denken.

De schrijfstijl van Neal Shusterman zorgt voor een mooie verbeelding van de gecreëerde wereld en brengt het verhaal tot leven. Het wisselt het af tussen de perspectieven van Citra en Rowan maar de dagboekfragmenten van verschillende Zeisen zijn ook een goede aanvulling. Op deze manier kijk je mee vanuit verschillende perspectieven en dat maakt dat je de handelswijzen beter begrijpt. Het is ook mooi om te zien hoe Citra en Rowan een enorme groei doormaken. Niet alleen fysiek maar ook mentaal.

Actie, humor, tragische maar ook heftige gebeurtenissen. Alles komt voorbij. En vormen samen een mooi geheel. Hiermee zet Neal Shusterman een uniek verhaal neer. Ik heb echt genoten van het verhaal en hoop dat de andere 2 delen ook (snel) vertaald gaan worden. Ik zal geen seconde twijfelen die te gaan aanschaffen en lezen. Ik zal Neal Shusterman dan ook zeker in de gaten blijven houden.

#recensieexemplaar

Meer recensies van Jessica