Advertentie

De roman 'De heren van de tijd' heeft bij zijn verschijnen een groot succes. Het boek, dat onder naam Diago Vela is uitgebracht, speelt in de vroege Middeleeuwen, met name 1192. Het vertelt het verhaal van de edelman Diago Vela, die na een opdracht van twee jaar onverwacht weer thuiskomt. Onverwacht, want ondertussen is zijn voormalige verloofde met zijn broer getrouwd.
In het heden wordt profiler Unai (Kraken) geconfronteerd met een aantal moorden. Eerst zijn twee jonge zusjes verdwenen, die wat later ingemetseld worden teruggevonden. Dan wordt een zakenman bij een boekpresentatie vergiftigd.
Wanneer de geschiedenis zich verder ontwikkelt wordt meer en meer duidelijk dat er een bevreemdende analogie is tussen het verhaal in de historische roman en de gebeurtenissen in het heden.

Eva Garcia Saenz de Urturi heeft haar verhaal mooi opgebouwd rond de twee tijdsperiodes, waarin ze geleidelijk de gelijkenissen tussen de gebeurtenissen heden / verleden op een overtuigende manier uitwerkt. Het wisselen tussen de twee periodes wordt telkens met het jaartal aangegeven zodat het verhaal moeiteloos te volgen is. Meer en meer wordt duidelijk dat het moordverhaal van het heden een kopie is van analoge gebeurtenissen uit 1192.
Om dan uiteindelijk tot een spannend en onverwacht slot te leiden, waarbij verborgen familiegeheimen en wraak een cruciale rol spelen.

De verschillende karakters kennen we van de vorige delen. Ze zijn mooi en levensecht uitgewerkt, waarbij vooral ook de persoonlijke levenssfeer een belangrijke rol blijft spelen.

'De heren van de tijd' is zo een overtuigende psychologische roman in een historisch tijdskader. Verwacht hier geen actiescènes. Alles draait rond de personen, hun karakters, hun geheimen en hun drijfveren. Een essentieel 'karakter' is ook de stad Vitoria zelf, met zijn cultuur en zijn geschiedenis.

Het is niet absoluut nodig de vorige twee delen te hebben gelezen. Maar ergens is het wel aanbevolen omdat je bepaalde gebeurtenissen en verbanden zo beter kunt plaatsen.

Al met al een waardige afsluiter van deze thrillerreeks van Eva Garcia Saenz di UrturiReacties op: Een waardige afsluiter van de Vitoria-trilogie

166
De heren van de tijd - Eva García Sáenz de Urturi
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners