Advertentie

' De stilte van de witte stad ' is de eerste in het Nederlands vertaalde roman van de Spaanse schrijfster Eva Garcia Saenz de Urturi.
Het is het eerste deel van een trilogie en was in Spanje een mega seller met veel lovende kritieken.

In het Spaans-Baskische stadje Vitoria worden in een historisch gebouw de lijken gevonden van twee jonge mensen: een man en een vrouw, beiden twintig jaar oud.
Ze liggen naast mekaar in een soort rituele houding.
Deze moord herinnert aan gelijkaardige moorden twintig jaar geleden.
De dader daarvoor zit echter in de gevangenis en kan dus niet de moordenaar zijn. Wel stuurt hij via een Twitter acoount cryptische boodschappen aan inspecteur Ayala (Kraken) die samen met zijn partner Estibaliz de moorden onderzoekt.
Spoedig volgen nieuwe slachtoffers, telkens man en vrouw samen in dezelfde rituele omgeving.

' De stilte van de witte stad ' is een goede politie thriller met een ingenieuze plot. Telkens zet de schrijfster de lezer op het verkeerde been, wanneer men denkt de oplossing te kennen. Slechts gans op het einde wordt de ware toedracht bekend en blijkt de dader een totale verrassing.
Dit speelt vooral in het tweede deel, waarin de schrijfster de spanning mooi weet op te drijven.

De karakters van de personages zijn goed en levensecht uitgewerkt. Dit is vooral het geval voor de twee hoofdfiguren: Kraken (die worstelt met een trauma uit het verleden) en Estibaliz.

Om echt top te zijn had het boek echter gerust wat korter gekund.
Vooral in het eerste deel is er een overdaad aan (te) uitvoerige beschrijvingen van stad en gebouwen. Dat kan interessant zijn voor mensen die in Vitoria wonen of de stad kennen.
Maar al deze namen en details van plaatsen en gebouwen brengen niets bij aan de essentie van het verhaal en vertragen het lezen.

Dat is voor mij de reden dat het boek maar vier sterren krijgt.
Ik had - gebaseerd op de weerklank in Spanje - hoge verwachtingen. Die zijn echter niet volledig ingelost.
Reacties op: Goede politieroman

1584
De stilte van de witte stad - Eva García Sáenz de Urturi
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners