Advertentie

Het boek is geschreven door iemand die toegang heeft - of had - tot het hart van de regering Trump. Een van de redenen, dat de auteur dit publiceert onder de naam "Anoniem". Hij of zij heeft eerst een anoniem stuk geschreven, dat gepubliceerd werd in een gezaghebbende Amerikaanse krant. Dat was niet voldoende.

Toen verscheen dit boek, dat overduidelijk geschreven is door een Republikein die de opkomst en verkiezing van Trump heeft meegemaakt. Die ook deel uit heeft gemaakt - of nog maakt - van de huidige regering. In 8 hoofdstukken, een inleiding en epiloog, wordt de vernietigende invloed van Trump op de Amerikaanse politiek (met de nodige voorbeelden) beschreven. Het boek stopt vóór de impeachment van Trump en geeft als enige mogelijke oplossing de verkiezingen van dit jaar. Hoewel de auteur denkt, dat zelfs als Trump verliest, dit de nodige problemen zal geven.

Het boek is goed leesbaar en een uitstekende aanvulling op andere boeken, geschreven door mensen die Trump heeft ontslagen. De lezer moet wel iets meer dan gemiddeld op de hoogte zijn van het Amerikaanse staatsbestel, de politieke partijen en hun globale idealen en een beetje geschiedenis. Het is vooral geschreven voor een Amerikaans publiek en met name de kiezers.

Maar het bevat ook vele pagina's die toegepast kunnen worden op zeg Nederland. Het stelt vragen als "Wat is een goed leider of president". Wat zegt de keuze van een leider over zijn land? Wat zegt het over de kiezers? In hoeverre kunnen kiezers, die een populist aan de macht helpen, vervolgens verwachten dat zijn aanhangers, partij, regering hem die weer ontnemen? Is dat niet een deel van de verantwoordelijkheid afschuiven en wat zegt dat weer van kiezers die bijvoorbeeld volledig op de hoogte waren van wat voor soort man Trump is?

Een boek dat tot nadenken stemt. Aanrader: ja - maar wel voor mensen die geen behoefte hebben aan "leest lekker weg - blik op oneindig verstand op bijna nul".

Reacties op: Trump tegenwerken vanuit het hart van zijn regering

7
Een waarschuwing - Anoniem
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners