Advertentie

Geen dik boek: korte hoofdstukjes die vlot lezen. Leuke start als je nog niet zo bekend bent met de Russische leider.

Echter: lees hierna meer. Dit boekje is net geen propaganda en veel te optimistisch van toon. Beschouw dit als een eerste, super gesimplificeerde en oppervlakkige introductie.

Nee, Poetin is niet almachtig - maar samen met z'n kliek wel en zeker verantwoordelijk voor heel veel. MH17 en andere zaken: daar wordt hier vrolijk overheen gewalst. Nee, het was waarschijnlijk niet de bedoeling om een passagiersvliegtuig uit de lucht te knallen. Maar om hierbij en praktisch alle andere zaken te geconcludeerd dat Poetin nooit opdracht heeft gegeven en daarom zijn ondergeschikten verantwoordelijk en schuldig zijn? Nee; dat gaat er niet in, maar zo gaat dit boekje wel grotendeels verder.

Voor een gebalanceerde indruk zijn dus andere boeken nodig, maar ja - een lezer die effe snel bij de borrel wat onzin wil verkopen, heeft hieraan voldoende. Die zal niet snel duiken in dikkere, serieuzere, beter onderbouwde boeken over Poetin en zijn Rusland (minus een groot deel van de bevolking natuurlijk).

Ondertussen is dit 'we hebben het effe snel onder een borrel over iemand' boekje ook al weer achterhaald.
In het laatste hoofdstuk vraagt de auteur zich namelijk af of Poetin zich gaat terug trekken. Hij heeft gelijk bij het signaleren van een aantal problemen van zo'n zet.

Inmiddels heeft Poetin zelf de zaak opgelost en een eind gemaakt aan het gespeculeer dat hij nergens voor verantwoordelijk is en de kliek om hem heen van alles besluit om te "pleasen". Poetin blijft voorlopig nog wel even aan de macht. Daarmee natuurlijk ook zijn kliek van pleasers - en dat is jammer voor Rusland en de rest van de wereld. Hoewel Galeotti gelijk heeft: je moet er niet aan denken wat er in de coulissen aan Poetikins klaar staan - die nog erger zijn.

Reacties op: Schromelijke onderschatting

2
We moeten het even over Poetin hebben - Mark Galeotti
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners