Deze serie moet je echt eens lezen

Kinderboeken in the picture Kinderboeken in the picture
31 mrt 2026

De bende van de berenklauw bestaat uit vier jongens, Nathan, Abdel, Tim en Memphis. Alleen willen er nu ook twee meiden meedoen. Ze moeten een gevaarlijke opdracht uitvoeren op de begraafplaats. Tijdens deze opdracht ontdekken Bente en Fayah een gat in een kantoor. Dat is vreemd. Er is hier vast iets aan de hand. Omdat ze opdracht is gelukt, horen Bente en Fayah nu ook bij de bende. Zal het ze lukken de misdaad op te lossen?
Marjan schiet overeind. Niet alleen maar een geheime kelder, maar het ok een geheime gang - en die loopt onder ons hele dorp door! Gauw bladert hij door naar de plattegrond. Maar tot zijn verbazing zit die er niet meer in. Het lijkt wel alsof de bladzij eruit gescheurd is. Er zitten alleen wat rafelige randjes op de plek waar de kaart had moeten zitten. Jammer. Het zou geweldig zijn om te zien hoe de gang precies loopt. Misschien wel onder hun huis door. Stel je voor! Als hij diep genoeg zou graven in de tuin, zou hij misschien wel in de geheime gang terechtkomen! Ineens houdt Nathan zijn adem in. Hij denkt aan de beheerder van de begraafplaats. Aan het gat in zijn kantoortje, dat Bente en Fayah gezien hebben. Zou dat iets te maken kunnen hebben met de geheime gang? Als die tunnel naar de kerk leidt, komt hij ook onder de begraafplaats door.
Misschien ligt er ergens halverwege een geheime schat? Of is het iets veel ergers? Probeert de beheerder iets uit de kerk te stelen? Natuurlijk kan het ook gewoon een chagrijnige vent zijn die gasleidingen laat repareren. Maar dit moeten ze uitzoeken.
Dit is duidelijk een zaak voor de Bande van de Berenklauw.

Missie ondergronds is het tweede deel in de serie over de Bende van de Berenklauw. Een spannend, grappig en af en toe wat viezig verhaal over vier jongens en twee meiden die een misdaad proberen te voorkomen. Het is een boek met rijke taal, waar je een mooi plotoverzicht van kunt maken met je groep. Door het verhaal in kaart te brengen, leren kinderen hoe boeken zijn opgebouwd om ze spannend te laten zijn. Er is altijd sprake van een schema dat erin verwerkt is. Dit samen ondervinden is natuurlijk erg mooi. Corien Oranje schrijft deze leuke serie, waarvan ik hoop dat er nog vele delen zullen volgen. Je kunt Corien misschien al kennen van de serie Juf Fiep. Ze weet precies hoe ze deze leeftijdsgroep kan pakken. Dat is erg fijn om te lezen. De illustraties zijn van Daan van Oostenbrugge. Zoals je op de kaft al kunt zien , zijn ze erg mooi. Ze verduidelijken echt wat er in het verhaal gebeurt. Wat is wel jammer vind, is dat de illustraties in het boek zwart-wit zijn. Al haalt dit niets van de spanning van het boek weg. In het boek staan mooie beschrijvende, verhalende zinnen.
Hun gezichten zijn rood en hun T-shirts zijn zo nat van het zweet dat het lijkt alsof ze met kleren aan onder de douche zijn geweest.
Nathan staart naar het haar dat uit meesters neus groeit. Haar waar nu een kloddertje pindakaas aan zit.
Je merkt het al, de beschrijvingen zijn zo levendig dat je er echt bij bent. Een topboek!

Meer recensies van Kinderboeken in the picture