Een zeer compleet informatief boek
Hoe meet je de temperatuur? Wat is nevel? Wat is mist? Wat is luchtdruk? Hoe meet ik dat? Hoe ontstaat wind? Hoe werkt windenergie? Welke wolkennamen zijn er? Wat doen weersatellieten? Hoe ontstaat neerslag? Alle antwoorden op deze vragen en nog veel meer staat beschreven in dit prachtige boek.
Zelf bewolking waarnemen.
Om wolken waar te nemen moet je naar buiten, liefst naar een plaats waar je een zo groot mogelijk deel van de hemel kunt zien.
Eerst bepaal je de bewolkingsgraad in okta’s. Verdeel daarvoor de hemel boven je hoofd in acht gelijke delen en bepaal hoeveel van die acht delen bewolkt zijn.
Daarna kijk je meer in detail: bepaal de hoogte van de wolken. Gaat het om lage, middelhoge of hoge wolken? Meestal zie je verschillende soorten op verschillende hoogtes. Hoeveel okta’s van elke soort zie je?
Probeer een naam te geven aan alle wolken die je ziet. Je kunt daarbij de wolkenatlas van de Wereld Meteorologische Organisatie gebruiken, die vind je op het internet.
Het weer, ALLE weerelementen en hoe je ze zelf kunt waarnemen is echt het meest complete weerboek dat ik tot nu toe onder ogen had. Er wordt op een hele duidelijke manier uitgelegd hoe alles werkt, hoe de instrumenten waarmee je het kan meten heten en hoe je zelf kunt ondervinden wat voor weer het is. Ik kan al zo een aantal kinderen noemen die maar al te graag in dit boek willen duiken! Het enige wat jammer is voor de Nederlandse kids: alle feitjes staan er over België in, maar gelukkig ligt dat dichtbij en geldt het meeste ook voor Nederland. Je kunt merken aan het boek dat het is geschreven door iemand met echte passie voor het weer. Bram Verbruggen is naast weerman ook iemand die regelmatig lezingen geeft over het weer. Zelf heeft hij twee dochters, dus weet hij ook goed hoe je het best iets aan een kind uitlegt. De prachtige illustraties zijn van Isabelle Geeraerts. Zij weet het weer te verkopen met gezichten, waar je al vanaf leest of het fijn of minder fijn weer is. Heerlijk om hier doorheen te bladeren en meer te leren over het weer.