Een mooi boek waarin je ook veel over codering leert
De moeder van Lizzie en Jakob, Willa, is verdwenen volgens Lizzie. Maar volgens Jakob is ze dood. Lizzie wil onderzoeken of haar moeder nog leeft, dus ontsnapt van de boot waarmee ze naar haar oma zou gaan. Wanneer ze bij Jakob aankomt, wil hij nog steeds niet geloven dat hun moeder nog leeft. Lizzie gaat naast haar werk als decodeerder bij Bletchley Park op onderzoek uit. Jakob werkt ook in Bletchley Park maar heeft geen idee wat zijn zusje allemaal onderneemt. Er komen ook steeds meer mysterieuze berichten binnen nu Hitler dichterbij komt, maar zijn die algemeen of toch voor Lizzie en Jakob? Zou Lizzie haar moeder kunnen traceren? Of is ze toch gedood bij het bombardement?
Lizzie gaat rechtop zitten. ‘Waar ga je naartoe?’
‘Werk.’ ‘Nu?’
‘Ja,’ zeg ik. ‘Ga maar slapen.’
‘Dat probeer ik,’ zegt ze. ‘Het bed ruikt naar sokken.’
‘Tja, wie heeft jou uitgenodigd?’ Ik trek mijn jasje aan.
‘Waarom ontloop je me, Jakob?’
‘Ik moet naar mijn werk.’
‘Ik bedoel niet nu,’zegt ze. Pijn in haar stem. ‘Je ontloopt me al maanden.’ Ze heeft gelijk, en ik voel me een schoft. Ik wil alleen maar weg. Ze geeft me de kans niet. ‘Oma heeft je maanden geleden geschreven om te vertellen dat Willa vermist werd, en dat de Amerikaanse ambassade dacht dat ze waarschijnlijk dood was. Waarom ben je niet naar huis gekomen?’
Het raadsel van Bletchley Park is een boek vol raadsels en oplossingsmethoden. Voor de jeugd die van puzzelen Houston is het een echte aanrader. Er zijn zoveel manieren om een bericht te coderen! Verder draait het verhaal om de relatie tussen broer en zus, die verstoord wordt door de oorlog en de vermissing van de moeder. De schrijvers zijn Rita Sepetys en Steve Sheinkin. De vertaling is gedaan door Aleid van Eekelen-Benders. Enkele mooie zinnen:
Haar neus steekt altijd een beetje omhoog, alsof ze iets smerigs ruikt. Haar asgrijze haar zit in een wiebelige massa boven op haar hoofd, en als haar bril niet op het puntje van haar snufferd staat, rust hij aan een zilveren kettinkje op haar volumineuze boezem.