Een meeslepende thriller
'Jakob' van Satu Rämö is het derde deel in de Hildur Rúnarsdóttir-serie, vertaald door Annemarie Raas.
In de donkere winter van Ísafjörður wordt in de Westfjorden een lijk gevonden. Rechercheur Hildur en de Finse agent Jakob hebben nauwelijks tijd om het onderzoek op te starten voordat er opnieuw een moord plaatsvindt. Kort daarna volgt een derde slachtoffer. Terwijl Hildur op de ijskoude golven surft om haar hoofd leeg te maken, voert Jakob een strijd om de voogdij over zijn kind. Hoe ver zal hij gaan wanneer hij slecht nieuws uit Finland krijgt?
Rämö schrijft vlot en met ingetogen precisie. Haar beschrijvingen van de lege landschappen en de koude golven van de Atlantische Oceaan zijn zo levensecht dat je ze bijna voelt. De wisseling van tijdlijnen maakt nieuwsgierig en houdt de spanning vast.
De personages zijn overtuigend en menselijk. Hildur balanceert tussen herinneringen aan haar verleden en de druk van haar werk. Jakob is geen stereotype held, maar een man die worstelt met systemen en alles over heeft voor zijn kind. Juist hun kwetsbaarheid maakt hen geloofwaardig en herkenbaar.
De spanning zit niet alleen in de moorden, maar ook in Jakobs persoonlijke strijd om de voogdij. Deze verhaallijn verdiept zijn karakter en zorgt ervoor dat je met hem meeleeft. Daardoor stoort het niet dat de spanning soms wat gelijkmatig voortkabbelt; de emotionele gelaagdheid houdt het verhaal boeiend.
‘Jakob’ is meer dan een thriller. Het is een verhaal dat je meeneemt achter de façade van misdaad en je laat nadenken over keuzes, de dunne lijn tussen goed en kwaad en de verantwoordelijkheid die we dragen. Een meeslepend vervolg in de Hildur-serie dat nieuwsgierig maakt naar wat Satu Rämö nog meer in petto heeft.