De Vergruizer - wat een staaltje schrijfwerk !!!!!

KristelVe 01 juni 2025
Voor de leesclub "De boekenreiziger" mocht ik "De Vergruizer" lezen, ontsproten uit het brein en geweldige fantasie van Alexander Olbrechts.
De Vergruizer is een huurmoordenaar die voor de één een held is en voor de ander horror.
Wie wilt vechten tegen onrechtvaardigheid maar het niet zelf kan oplossen, kan rekenen op de vechtkunsten van de Vergruizer.
Deze keer moet de Vergruizer het contract nagaan om de Magnaat en zijn Imperium ten val te brengen.
Een doodgewone klus, althans dat was wat de Vergruizer oorspronkelijk dacht, maar de opdracht verloopt niet van een leien dakje.
Zou daar de liefde voor iets tussen zitten dat de focus niet meer juist zit?
Of is er meer aan de hand en verliest de Vergruizer de kneepjes van het vak?
De Vergruizer begint als een brief gericht naar zijn geliefde.
Om veiligheidsredenen moet hij haar verlaten en wordt heel het verhaal verteld over zijn laatste missie en waar het mogelijks misliep.
De brief beschrijft een mengeling van heel veel actie en wat humor, een cocktail die ik best kon smaken.
De Vergruizer is niet geschreven in de stijl zoals Alexanders andere boeken, maar toch kon dit mij ook enorm bekoren, al miste ik nog wat meer lugubere passages :-)
Dat Alexander kan schrijven, moet hij zeker niet meer bewijzen, maar met de Vergruizen koos hij wel voor een andere schrijfstijl die toch wel gewaagd is.
Je houdt ervan of je houdt er niet van.
Naast een zeer vlotte pen en gedetailleerd filmisch schrijven, bracht Alexander hier en daar wat humor in het verhaal.
Ook deze keer gaf Alexander een ferme twist in het plot en ook deze keer viel ik net niet van mijn stoel.
Toch bleef ik iets op mijn honger zitten qua thrillergehalte.
Wellicht was ik verwend geweest met de lugubere passages in zijn vorige boeken, deze keer miste ik het wel een beetje.
Maar kom, de boog moet niet altijd gespannen staan en met deze manier van schrijven sloeg Alexander een andere weg in, waarbij het misschien moeilijker was om iedereen te bedienen op zijn wenken.
Ik blijf een grote fan van Alexander zijn thrillers, ik kijk enorm uit naar zijn andere boeken.

Meer recensies van KristelVe