De jurk van Texel - een verborgen parel

KristelVe 23 september 2025
Voor de leesclub “De Boekenreizigers” mocht ik het boek “De jurk van Texel” lezen, geschreven door Olga Hoekstra.
Het verhaal speelt zich af in tijdsvakken: in de 17e eeuw en de 21e eeuw.
De personages die vooral hun verhaal vertellen zijn Elisabeth en Emilie.
1652. Een schip zinkt met de hele bemanning aan boord voor de kust van Texel.
Aan boord zit er een bijzondere lading: een jonge dame van stand en haar mooie trouwjapon.
Het meisje moet trouwen met een rijke Brit en zou zich gaan vestigen in Amerika.
Maar door het lot is ze daar nooit aan gekomen.

Wanneer Emilie de opdracht krijgt om in Texel een bijzondere jurk te onderzoeken, is ze laaiend enthousiast.
Ze laat schuldbewust haar moeder achter met een rommelige werkkamer van haar zieke vader die dringend opgeruimd moet worden.
Maar deze opdracht wilt Emilie niet laten schieten want deze zou wel eens de springplank kunnen zijn naar de begeerde leerstoel in Leiden.
Emilie droomt al jaren om haar vader op te kunnen volgen.

In Texel aangekomen, krijgt Emilie nog steun van enkele mensen waaronder Bram, haar ex.
Aanvankelijk vindt ze het niet erg om met samen te werken, maar naarmate de tijd vordert, komen de onhebbelijke kantjes naar boven waarvoor ze destijds de relatie stopzette.
De jurk die Emilie mag onderzoeken is een bijzondere vondst.
Deze werd ondanks dat het uit de zee werd opgedoken, vrijwel helemaal intact gevonden met hier en daar enkele ontbrekende details.
Emilie is zodanig onder de indruk van de jurk, dat ze op zoek gaat naar het verhaal en de eigenaresse van deze prachtige vondst.
Maar dan moet ze wel contact opnemen met Joost de Ridder, de duiker.
En het is juist Joost die niet zo gebrand zit om Emilie te helpen…..
Zou het Emilie lukken om het verhaal van de jurk te ontdekken?
Zou ze ooit te weten kunnen komen wie de eigenaresse was van deze bijzondere jurk?

De jurk van Texel is een historische roman die het verhaal vertelt van 2 jonge vrouwen die elk hun dromen najagen.
Elisabeth zou graag willen trouwen met haar geliefde en Emilie die hoogleraar wilt worden in Leiden en op die manier haar vader wilt opvolgen.
Het verhaal speelt zich dan ook af in 2 verschillende tijdspannes waarbij je meer en meer kennis maakt met de dames, hun leefwereld en hun dromen.
Het boek is zeer vlot geschreven, heel gedetailleerd verteld waardoor er een leuke snelheid in het verhaal zit.
Olga Hoekstra kan heel boeiend schrijven waarbij ik als lezer het heel moeilijk had om het boek weg te leggen.
Het boek is dan ook een aanrader voor lezers die houden van historische romans.

Meer recensies van KristelVe

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.