Waanzinnig verhaal, een echte nagelbijter

KristelVe 06 maart 2025
Voor de leesclub “De Boekenreizigers” onder leiding van Erna Eikhoudt, las ik het boek “De Genootschap” geschreven door Machteld van Zalingen.

Ira is een onderzoeksjournaliste.
Wanneer ze ontdekt dat haar moeder ooit leefde in een Noorse sekte “De Genootschap”, is haar nieuwsgierigheid gewekt.
Ze wilt infiltreren in deze sekte, die leven volgens strenge wetten van God, meer over haar moeder te weten te komen, maar vooral om haar verloren gewaande broer te gaan zoeken.
Heel lang geleden overleefde Ira een zware brand op de boerderij.
Haar ouders zijn daarin omgekomen en mijn wou Ira doen geloven dat haar broer ook in de brand is omgekomen.
Maar Ira geloofde dat niet, en ze gelooft het nog steeds niet.
En daarom solliciteert ze bij een bedrijf dat gerund wordt door de Noorse Gemeenschap.
Zal het Ira lukken om het vertrouwen van de Genootschap in te winnen?
Zal het haar ook lukken om niet te falen door de weinige kennis dat ze heeft over de gebruiken van de Genootschap?
Maar vooral zal ze erin slagen om Simon terug te vinden?

Toen ik net in het boek begon, dacht ik eerst, ach de zoveelste boek dat over een sekte gaat.
Maar niks is minder waar.
De zoektocht van Ira naar haar verloren broer, naar hoe haar moeder Freya moest leven in de sekte en er alles aan deed om te kunnen ontsnappen was heel knap geschreven.
Het verhaal van Ira in de Genootschap wisselde zich af met het leven van Freya.
Er zaten heel veel cliffhangers in het verhaal dat zorgde voor de spanningsopbouw om dan tot een verrassende ontknoping te komen.
Het verhaal was heel knap geschreven, heel gedetailleerd, het leek wel of ikzelf mee in de sekte zat.
Geregeld zat ik op het puntje van mijn stoel, of beet ik op mijn nagels van de nodige spanning.
Mijn mening over “het zoveelste verhaal in een sekte” had ik direct moeten bijstellen want het is echt veel meer dan dat.
Ik kon dan ook onmogelijk het boek wegleggen en na het verhaal kon ik geen ander boek oppakken want ik moest dit verhaal eerst helemaal verteren.
Proficiat Machteld met dit boek, ik had er enorm van genoten.
En ik kijk uit naar jouw volgend boek.

Meer recensies van KristelVe