Cautionary tale; een modern sprookje
Ik heb dit boek gelezen met de Hebban Leesclub en het was geweldig. Het kost geen moeite om verder te lezen in deze page turner.
Het boek wisselt vaak van perspectief. De hoeveelheid spanning wisselt in het verhaal. Ergens halverwege zakt het een beetje in, maar dat wordt verderop in het verhaal helemaal goed gemaakt.
De auteur heeft een talent voor het combineren van twee ogenschijnlijk ongerelateerde dingen. Wat hebben een tango en een algoritme met elkaar te maken? Ik waardeer de in de waarheid gegrondheid van het verhaal. Gebeurt alles in het verhaal ook in het echt? Ik hoop het niet, maar in theorie zou het kunnen.
De rode schoen op de kaft geeft het boek voorafgaand aan het lezen al een sprookjesachtig en onheilspannend gevoel en het verhaal zou best onder een modern sprookje geschaard kunnen worden door de waarschuwende elementen erin. Er zijn verder genoeg thema’s te ontdekken, sommige voor de hand liggend, andere totaal niet.
Ook zet het verhaal je meerdere malen op het verkeerde been. Als je van plottwists houdt, is dit boek zeker een aanrader. Het mooiste aan dit boek vind ik het creatieve gebruik van gezegdes en spreekwoorden (zie vragen 4 en 9 van de leesclub).