Waargebeurde roman over het leven in Zottegem tijdens WO IIII
Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van de omstandigheden tijdens WO II te Zottegem. Prieels maakt hier zijn eigen, toch wel aparte kindertijd door en heeft gedegen opzoekwerk gedaan om ons een stukje Belgische geschiedenis mee te geven.
Het boek bestaat uit vier delen waarin elk deel focust op een bepaalde protagonist uit Zottegem. Ondanks de vlotte en aangrijpende schrijfstijl, die soms ook heel beklemmend aanvoelt, boet het boek hierdoor wat mij betreft in aan cohesie.
Deel een focust op de enige jood uit Zottegem, Max Bleiberg. In deel twee worden we meegenomen naar het (al dan niet gewelddadige) strijdgewoel tussen collaborateurs en verzetsstrijders. Deel drie focust zich op de kindertijd van de auteur. Meermaals worden er bepaalde situaties met een zekere bruutheid verwoord die me enigszins ontstelt achter lieten. Andere tijden, andere interesses, ander taalgebruik... Deel vier brengt het einde van WO II in kaart met de repatriëring van zij die de holocaust overleefden.
Ik heb met interesse dit boek gelezen dat ons een inkijk geeft in Vlaams bezet gebied. Het bezorgde me soms kippenvel.
Prieels heeft een sterk verhaal neergezet, al is het voor mij eerder een aaneenschakeling van gebeurtenissen dan wel een echte roman.
Bedankt voor het #recensieexemplaar @vbkbelgie @uitgeverijhoutekiet
Bedankt voor het #recensieexemplaar @vbkbelgie @uitgeverijhoutekiet