Een geheugen dat tot zwijgen is gebracht

Leoni Leoni
13 mrt 2026

Een Franse nieuwsfotograaf is in 2014 in Gaza om foto's te maken voor een krant. Onderweg komt hij langs een boekwinkel waar een oude man een boek zit te lezen.
Ze raken aan de praat en in een paar dagen leren we de boekhandelaar, Nabil, kennen en horen we over zijn verleden wat zo verbonden is met de strijd tussen Israël en de Palestijnen.

Het boek verhaalt aan de hand van titels en passages uit andere boeken die door de handelaar worden aanbevolen aan de fotograaf. Dat maakt het boek mooi van opzet en voor mij als iemand die heel veel van lezen houdt brengt het me in verbinding met de verteller.

Het boek bevat vele mooie zinnen, zoals " lezen is je in hen verplaatsen, bij hen zijn, je in hun woorden terugvinden". Het boek benadrukt de link tussen lezen, jezelf verliezen in een verhaal, maar ook de link tussen schrijven en vastleggen van gebeurtenissen. Al dan niet (gedeeltelijk) fictief.

Mooi verhaal dat een andere blik geeft op het conflict dat ik vooral ken vanuit Israël's perspectief of een gewelddadig (Hamas) perspectief. Geeft menselijkheid aan een oorlog die al veel te lang duurt.

Meer recensies van Leoni