Waardige opvolger met nieuwe karakters

LezenmetJessica 10 juni 2025
De Wisselaars II: De Zwarte Vonk - Karin van Veldhoven

De Zwarte Vonk is het tweede deel in de betoverende serie De Wisselaars van Karin van Veldhoven, en wederom weet ze een rijke en gelaagde wereld neer te zetten waarin magie, identiteit en verbondenheid centraal staan. Net als bij het eerste deel had ik even nodig om erin te komen, maar vanaf hoofdstuk vijf viel alles op zijn plek en werd ik volledig meegezogen in het verhaal.

De vertrouwde personages uit het eerste boek – Yasir, Kyran/Tamak, Lyan/Nadur en Soal – vormen opnieuw het kloppend hart van het verhaal. Ze worden versterkt door de introductie van nieuwe figuren, waaronder de intrigerende vuurelf Cormac. Karin laat zien dat ze een scherp oog heeft voor karakterontwikkeling: elk nieuw personage voelt doordacht en levendig aan, met een eigen geschiedenis en beweegredenen die zich prachtig verweven met de al bestaande werelden.

De overgang vanuit het eerste deel verloopt vloeiend; het is duidelijk dat dit boek voortbouwt op het fundament van het vorige. Hierdoor is voorkennis wel noodzakelijk – veel verwijzingen en lagen krijgen pas echt betekenis als je het eerste boek hebt gelezen. Toch wordt je beloning als lezer rijkelijk uitbetaald: het verhaal breidt zich uit met nieuwe magie, boeiende werelden en diepere thematieken.

Wat dit boek bijzonder maakt, is dat het niet alleen een spannend en magisch avontuur is, maar ook een verhaal met een boodschap. Of beter gezegd: meerdere. Het belang van samenwerken, ongeacht je krachten of afkomst, wordt krachtig neergezet. Ook de thematiek van liefde – die zich niets aantrekt van verschillen of geslacht – komt subtiel maar duidelijk naar voren. Maar de meest ontroerende boodschap is misschien wel die van zelfacceptatie: het recht om jezelf te mogen zijn, los van verwachtingen of opgelegde rollen. Een citaat dat me diep raakte:
"Vuurelfen hebben altijd een oordeel over hoe de wereld in elkaar zit, wie wie moet zijn, hoe je je dient te gedragen. Het is een leven dat niet bij me past, ik wil niet in een hokje worden gepropt, snap je? Ik ben een wezen dat de vrijheid wil hebben om te kunnen voelen wat ik voel."

De Zwarte Vonk is een waardig vervolg, met een mooi afgerond verhaal én een belofte van meer. Het slot maakt nieuwsgierig naar de toekomst van Yasir en zijn vrienden. Een aanrader voor liefhebbers van fantasie met inhoud – en een warm hart.

Meer recensies van LezenmetJessica