Herkenbaar, actueel en humoristisch LGTBQ-boek

Liana Liana
12 mrt 2020

Phoebe gelooft niet in de liefde. Wanneer haar vriendin verliefd wordt, is ze haar helemaal kwijt. Ze is er van overtuigd dat zij écht nooit verliefd zal worden, tot ze Emma ontmoet in de kringloopwinkel waar ze werkt. In dagboekvorm schrijft ze haar gedachten neer. Voor de fans van Bridget Jones.

Liefde is voor losers is een ideaal boek voor de iets jongere Young Adult. In dagboekvorm vertelt Phoebe hoe haar leven eraan toegaat. Phoebe is recht voor de raap: ze zegt waar het op staat. Het verhaal is verder ook erg actueel en het boek bevat heel wat thema's die op een begrijpbare manier verwerkt worden in het verhaal. Ik denk dan aan thema's zoals rouw, eenzaamheid, opgroeien zonder vader, haar moeder die arts is en die zich voortdurend in oorlogsgebied bevindt, ...

Phoebe is misschien niet echt een ideaal voorbeeldfiguur. Ze lacht vaak dingen weg alsof ze niets zijn en haar uitspraken zijn soms nogal kort door de bocht. Toch is ze een erg herkenbaar personage. Net vanwege die verliefdheid die ze voelt, waarmee ze geen blijf weet, maar ook omdat ze allesbehalve perfect is.

Liefde is voor losers leest vlot, ondanks dat het boek geen echte hoofdstukken telt. Dit komt mede doordat de dagboekfragmenten vaak erg kort zijn en de dialogen erg helder worden neergeschreven. De schrijfstijl komt vrij jong over. Hier en daar mist er wel wat gevoel. Phoebe maakt toch wel heftige dingen mee, maar reageert op alles vrij nonchalant.

Wibke Brueggemann heeft een erg herkenbaar, actueel en humoristisch LGTBQ-boek geschreven. Phoebe wilt helemaal niet verliefd worden, maar wordt dan toch opeens verliefd op Emma. De verschillende personages - voornamelijk dan de andere mensen die werken in de kringloopwinkel - hebben elk hun eigenheid. Je zou van dit boek haast zelf in een kringloopwinkel willen werken.

Meer recensies van Liana