Op boevenjacht met Skip en Ferry

Linda de Jong Linda de Jong
12 mrt 2023

Skip en de gestolen boot van fort kakkers

‘Er is iets dat je moet weten, Skip.’

‘’Groep 8, het is voorjaar. Je beste vriend met wie je samen naar de middelbare zou gaan, vertelt je dat hij over een week gaat verhuizen. Wat een ramp! Wat doe je?’’

Wat een heerlijk begin van het nieuwe jaar, met Skip. Hij is met stip mijn nieuwe (anti)held, met 'fladders' en fotografisch geheugen.

Op de mooie hardcover een oud, klein seinhuisje met planken voor de ramen en deuren. Het staat midden tussen de bomen. Achter één van de bomen duiken nog net twee ronde bolletjes op. Eén met piekhaar en de ander met krulletjes. Het is gelijk nieuwsgierig makend leuk, want wat staan ze daar te doen?

Op het eerste blad staat een mooie quote van Albert Einstein: 'Het mooiste wat een mens kan ervaren is het mysterieuze.'
Ik voel een mooi verhaal aankomen, dat is zeker!

Skip is elf jaar en een hartverwarmend personage. Zijn vader is politieagent, en zijn moeder is een weekje op pad met vriendinnen. Hij heeft moeite met sommige dingen, maar laat zich daar niet door weerhouden, ook niet als zijn armen van de stres gaan fladderen, of als hij soms moet huilen van de stress. Hij is vastberaden om zijn vriend te helpen die moet verhuizen door de scheiding van zijn ouders. In zijn hoofd maakt hij lijstjes als houvast. Wat te doen? En hoe kan hij voorkomen dat zijn vriend moet verhuizen? Hij verzint ter plekke een bijzonder plan.

Je bent mijn beste vriend Pannenkoek
Op school vindt iedereen hem raar, maar zijn vriend Ferry noemt hem 'Einstein' (wat best een eretitel is) en vindt het helemaal niet erg. Echte vrienden laten elkaar namelijk niet zitten en zeker niet vallen. Ze proberen met elkaar een oplossing te vinden zodat ze toch samen naar de middelbare school kunnen gaan. Ik ga niet te veel verklappen van de avonturen dat mogen jullie lekker zelf lezen. ;)

Susanne Dirksen heeft een prettige schrijfstijl, de hoofdstukken zijn niet al te lang en de spanning wordt goed opgebouwd, waardoor je het boek niet aan de kant wil leggen (nog een hoofdstuk! …)

De zwart-wit illustraties van Sophie Hoogenes vullen het verhaal goed aan en de omslag is echt een plaatje. Het hoofdstuk met Kelly de koe is echt heel grappig. Door de naam en de tekening van de koe, zie je het verhaal helemaal voor je.

Skip en de gestolen boot van fort Kakkers heeft alles om een kind aan het lezen te krijgen. Het is avontuurlijk, de hoofdpersoon is net een tikkeltje anders, er zitten mooie thema’s als vriendschap en acceptatie in het verhaal en de humor is heerlijk verfrissend. Ik denk dat ik die lijstjes over ga nemen van Skip. Het geeft gelijk rust en structuur aan het begin van de dag.

Gelukkig heeft Susanne al laten weten dat er een vervolg komt, want ik ben echt heel benieuwd hoe het verhaal verder gaat. Ik ben benieuwd hoe Skip en Ferry het gaan doen op de middelbare. En kijk er nu al naar uit.

Skip en de gestolen boot van fort kakkers | Susanne Dirksen | Illustraties Sophie Hoogenes | Uitgeverij Droomvallei |ISBN: 978-90-832410-7-4

Tags #Kinderboek #leesboek #avontuur #thema’s #autistisch

Meer recensies van Linda de Jong