Toverslag: Pas op voor de Sirenen!

Linda de Jong 23 augustus 2023
‘’Ramya? Ramya! Mijn ogen zijn dicht. Ik hoor iemand mijn naam roepen, maar ik zit vast in mijn gedachten. Ik herinner me de donkere straat. De auto.
Haar…. ‘’

Toen ik deze cover voorbij zag komen was ik meteen benieuwd, want zeg nou zelf; is het geen plaatje? Dat het boek over magie gaat is meteen duidelijk. En dan speelt het verhaal zich ook nog af in Edinburgh, met heerlijk levendige beschrijvingen en bijzonderheden die je eraan herinneren wat een bijzondere plek dit is. Het idee dat er overal om ons heen een magische wereld bestaat, heeft een tijdloze aantrekkingskracht. (De volgende keer als ik ben, zal ik goed om me heen kijken op zoek naar verborgen deuren en naar Nessie.)

De heldin van dit boek is de trotse neurodivergente Ramya. Ze heeft dyspraxie, maar laat zich door niemand de les lezen. Toch voelt ze zich vaak onbegrepen en afgesloten van de wereld door dat label. Ramya ontdekt dat ze een bijzondere gave heeft. Ze doorziet de Schijn die magische wezens vermomt. En het is duidelijk, er broeit iets in deze verborgen wereld vol kelpies, vampiers en feeën.

Naarmate het verhaal zich verder ontvouwt, leert Ramya meer op haar eigen instincten te vertrouwen, ondanks dat ze zich teleurgesteld voelt door een wereld die geen waarde hecht aan hoe ze is. Haar unieke manier om dingen te zien is haar superkracht en haar zoektocht bevestigt haar dat haar kwaliteiten van grotere waarde voor de wereld zijn dan ze zich had durven voorstellen.

‘’En hij, niet te vergeten. De vreemdeling.
Voor de zoveelste keer bekijk ik het visitekaartje.
Ja, het was een rare dag. Dus kan er nog best wat raars bij voor het avond wordt.‘’

Fantasieliefhebbers zullen genieten van de kleurrijke cast van magische personages (en pas op, de feeën in dit boek zijn helemaal niet die mooie liefdevolle wezentjes die je zou verwachten).

Het is een mooi idee is dat veel jonge lezers zich zullen kunnen vinden in Ramya's worsteling om zich een weg te banen door de wereld. Een wereld die is ingericht op de gemiddelde mens. Het is verfrissend om te lezen dat haar out-of-the-box denken juist problemen kan oplossen. (En dat je best een hittepetit mag zijn als je altijd voor jezelf op moet komen.)

Ik vond het heerlijk om Ramya te mogen volgen op haar ontdekkingsreis door de verborgen wereld van Edinburgh. Het mysterie van het boek van haar opa is betoverend en fascinerend en ik kijk onwijs uit naar een volgend deel of delen, want die moeten er zeker komen!

Toverslag | Elle McNicoll | Uitgeverij Lemniscaat | Recensie Incrediblybookworm

Meer recensies van Linda de Jong