Universalis
UNIVERSALIS, DE GEHEIMEN VAN LEONARDO DA VINCI
Met dit verhaal van Marco Malvaldi (chemicus en auteur van de zeer succesvolle historische thrillerserie BarLume) treden wij binnen in de leef- en denkwereld van de Italiaanse hertogen in het begin van de 16e eeuw.
Centrale figuur is de hertog van Milaan, Ludovico Maria ‘de Moor’ die Leonardo da Vinci in dienst heeft als raadgever/schilder/ingenieur.
Leonardo zit in volle voorbereiding van een fenomenaal beeldhouwwerk (een reuzegroot bronzen paard) als er plots op het binnenplein van het paleis een dode wordt ontdekt.
Allerhande speculaties over de doodsoorzaak doen de ronde: een gerenommeerde astroloog spreekt van een ziekte. Leonardo daarentegen is ervan overtuigd dat de man gestorven is door verstikking.
In wat volgt worden wij deelgenoot van de intuïtie en deductie van Leonardo bij het ontrafelen van deze moordzaak. Terzelfdertijd krijgen wij ook een beeld van de voortdurende concurrentie en machtsstrijd binnen het hertogdom Milaan.
Universalis, de geheimen van Leonardo Da Vinci (oorspronkelijke titel La misura dell’uomo, vertaald door Irene Goes) is interessant om lezen maar omwille van de vele historische figuren die erin voorkomen niet gemakkelijk.
ISBN 978 94 031 77106 – De Bezige Bij
Linda Crivits