In tijden van besmetting
IN TIJDEN VAN BESMETTING
Paolo Giordano (°1982, Turijn) debuteerde in 2009 met de bestseller ‘De eenzaamheid van de priemgetallen’. Later verschenen Het menselijk lichaam, Het zwart en het zilver en De Hemel verslinden. Nu staat Giordano, cum laude afgestudeerd in natuurkunde, er opnieuw met ‘In tijden van besmetting’.
‘De corona-epidemie maakt een goede kans om de belangrijkste gezondheidsdreiging van onze tijd te worden. Niet de eerste, niet de laatste, en misschien niet eens de huiveringwekkendste. Waarschijnlijk heeft ze tegen de tijd dat ze is uitgewoed niet meer slachtoffers gemaakt dan andere epidemieën, maar drie maanden na de uitbraak heeft ze al een record gebroken : SARS-CoV-2 is het eerste nieuwe virus dat zich zo snel over de wereld heeft verspreid.’ Met dit beeld opent ‘In tijden van besmetting’, het essay waarin Giordano op een bevattelijke manier inzicht geeft in de verspreidingsdynamiek van het coronavirus.
Ook legt hij de link met de globalisering, het klimaat, ontbossing, bosbranden … en trekt hij een parallel met de parasiet die in Zuid-Italië maar ook in andere middellandse zeegebieden de olijfboompopulatie uitdunt.
De schrijver probeert ook conclusies te trekken voor ons leven na de coronavirusbesmetting : stort onze beschaving in zoals een kaartenhuisje of blijft alles – na een kort interludium – bij het oude? Beide extremen boezemen angst in.
Toch spreekt hij de wens uit dat deze crisis ons allen kan aanzetten om zin te geven aan deze besmetting. Om deze tijd nu te gebruiken, om te overdenken hoe wij hier gekomen zijn en hoe we de draad weer op willen pakken. Niet toestaan dat al dit lijden voor niets is geweest.
In tijden van besmetting, (oorspronkelijke titel : Nel contagio, in het Nederlands vertaald door Pietha de Voogd), amper 80 pagina’s, schreef Giordano op een uitzonderlijke 29ste februari, een zaterdag in dit schrikkeljaar. Toen overschreed het aantal bevestigde besmettingen in de wereld de vijfentachtigduizend, waarvan tachtigduizend in China.
Een knap, gedetailleerd essay dat tot nadenken stemt en net op tijd verscheen.
In tijden van besmetting – ISBN 978 94 031 9M830 9 – De Bezige Bij
Linda Crivits
Een knap, gedetailleerd essay dat tot nadenken stemt en net op tijd verscheen.
In tijden van besmetting – ISBN 978 94 031 9M830 9 – De Bezige Bij
Linda Crivits