Advertentie

In Jennifer Wagemans’ derde deel van De Legendes van Pendar ‘De noodlottige nieuwkomer’ (2019) komt er een belangrijk personage bij: Lira. In het eerste deel van het boek is zij samen met haar zusje en andere kinderen opgesloten in donkere ruimtes. Door middel van proeven promoveert ze en doet ze een ontsnappingspoging. In het tweede deel van het boek gaat het verhaal verder met Jake en Juul. Hoe komen deze verhalen samen?

Het boek begint mysterieus. Kinderen zitten opgesloten in donkere ruimtes, Lira moet overleven en ziet andere kinderen bij bosjes doodgaan. Waar is ze beland? De auteur heeft creatieve proeven bedacht met een gruwelijkheidsgraad en originaliteit die in de buurt komen van De Hongerspelen. De schrijfstijl sluit hierbij aan, omdat er veel gebeurt en de acties elkaar vlot opvolgen. Deze rappe opvolging van gebeurtenissen heeft wel een keerzijde. Soms lag het tempo zo hoog, dat er weinig ruimte was om de omgeving, personen of situaties te beschrijven. Hierdoor vond ik het soms lastig om er een voorstelling van te maken. Dit is eigenlijk een compliment naar de auteur, want de lezer wil stiekem meer! Daarnaast worden er soms besluiten genomen, zijn er bepaalde zaken geregeld of willen mensen ‘ineens’ helpen. De lezer weet dan bijvoorbeeld niet wat de beweegredenen zijn of hoe dat geregeld is. Dit doet wel iets met de geloofwaardigheid van het verhaal. Mijn inziens kan de auteur dus soms wat meer stilstaan bij de situaties en deze uitgebreider beschrijven zodat de lezer een beter beeld kan schetsen en de beweegredenen beter kan achterhalen.

In het tweede deel van De noodlottige nieuwkomer wordt de verhaallijn van Jake en Juul voortgezet, hetgeen spannend en magisch is. De eerste twee delen van deze boekenreeks heb ik niet gelezen. Dit derde deel bevat wel een samenvatting over hetgeen dat in de eerdere delen is gebeurd, maar ik merkte dat ik over sommige zaken voorkennis miste. Het is dus wel aan te raden om de eerdere delen te lezen voordat je aan dit deel begint. Echter klinken deze boeken ook als fantasierijk en actievol, dus dat is geen probleem.

Samenvattend vond ik dit boek vlot te lezen, maar kan de auteur nog wel iets meer stilstaan bij bepaalde zaken door middel van extra beschrijvingen: personages, ruimtes, situaties. Dit zal het verhaal extra diepgang en beleving geven. Het is namelijk wel een origineel, fantasierijk en magisch verhaal. Dit derde deel eindigt met een flinke cliffhanger, dus ik ben benieuwd naar de andere delen!

Reacties op: Smaakt naar meer

2
De legendes van Pendar - De Noodlottige Nieuwkomer - Jennifer Wagemans
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker