Advertentie

Een reis maken door de geschiedenis? Dat kan in de Historische Verhalen Verzamelbundel IV. Deze verhalenbundel zet steeds in een paar duizend woorden een menselijk verhaal neer, gevolgd door een historische context met toelichting, feiten en verdere bronnen voor de geïnteresseerden. In de bundel hopt de lezer bijvoorbeeld van Italië 1945 naar Haarlem 1897 en van Egypte 2580 voor Christus naar Zuid-Afrika 1838. Ieder verhaal is een uniek stukje van de geschiedenis. De elf verschillende auteurs hebben weer op een mooie en boeiende manier de geschiedenis zichtbaar gemaakt middels dertien vertellingen.

In een korte tijd weten de auteurs een volledig beeld van de omgeving, tijd en personages te schetsen. Dat wordt veroorzaakt door oog voor details zoals de volgende zin: “De achterste leeszaal was de enige plek waar hij durfde te huilen, met een boekrol in zijn hand en zijn voorhoofd tegen het koele marmer van de muur gedrukt.” (2020: 52) De personages krijgen volledige en geloofwaardige karaktertrekken mee en de omgeving wordt kort doch op beeldende wijze beschreven. Daarnaast bevat de inhoud van deze bundel een gevarieerd aanbod. Deze verhalenbundel staat stil bij bekende historische personen, opstanden en oorlogen, maar richt zich ook op minder bekende zaken zoals spookverhalen, overstromingen en de verplaatsing van een obelisk van Egypte naar Frankrijk.

De opbouw van de verhalen is sterk omdat er gebruik wordt gemaakt van verschillende literaire middelen. Zo wordt een lezer tot nadenken gezet bij een spookverhaal: wat is wel en niet gebeurd? Of worden er twee verhaallijnen door elkaar verteld, zowel heden en verleden als twee verschillende personages. En, ieder verhaal bevat spanning en/of een verrassende wending. Dit maakt het lastig om het boek weg te leggen. Tevens is de historische context een waardevolle aanvulling. Uit een verhaal blijkt niet altijd gelijk waar of om wie het gaat en deze toelichting geeft daardoor extra verduidelijking. Het zorgt dus voor een vollediger beeld. De toon van deze historische context is heel goed: wetenschappelijk, kort, bondig en voor iedereen (ook leken) begrijpelijk.

Kortom, in deze vierde verzamelbundel laten de auteurs de succesvolle combinatie van fictie en non-fictie overduidelijk zien. De historische verhalen bevatten een prettige afwisseling qua inhoud en stijl. Een aanrader voor eenieder die een reis door de geschiedenis wil maken. Dat kan begin 2021 weer, omdat dan de vijfde verzamelbundel verschijnt.

Reacties op: Een reis door de tijd

5
Historische Verhalen. Verzamelbundel IV - Diverse auteurs
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker