Advertentie

Uitgeverij La Zeta is een piepjonge en kleinschalige uitgeverij van eigenwijze en spannende kinderboeken, voornamelijk voor een doelpubliek van 9 tot 16 jaar. Een groot aanbod moet je bij hen dus (nog) niet verwachten, maar ze kiezen hun titels heel zorgvuldig. Eentje van die boeken die ze in het najaar van 2019 op hun palmares konden zetten is Een brief met vlechtjes, het vertaalde werk van Christian Antonini die pas in 2016 debuteerde en al de “Gigante delle Langhe” en een finaleplaats voor de “Premo Bancarellino” van 2017 op zijn CV mocht bijschrijven.
Een brief met vlechtjes toont onmiddellijk dat Christian Antonini een hele vlotte pen heeft. Hij kiest er met dit boek niet voor om te gaan voor grootse populaire genres of moderne gebeurtenissen maar schrijft met heel veel zorg over een stukje geschiedenis dat voor Europese kinderen zich wat verder van hun bed heeft afgespeeld. Voor de meeste volwassenen is Pancho Villa dan wel een naam die een belletje doet rinkelen, bij de hedendaagse jeugd durf ik daar geen geld op verwedden. En toch voelt het alsof het verhaal zicht ook bij ons kon afgespeeld hebben. Niettegenstaande de historische aard van de verhaallijn, voelt het geheel tijdloos aan. Als lezer heb je ten allen tijde het gevoel dat je deel uitmaakt van een geheim stukje historie dat nog nooit werd verteld en dat is echt wel een kunst.
De gebeurtenissen verlopen netjes chronologisch en vertrekken vanuit twee verhaalstandpunten die nog in het eerste kwart van het boek samenrollen tot één geheel. Het hoofdpersonage maakt een zekere groei mee doorheen het verhaal en de lezer leert de man achter de Mexicaanse revolutie kennen. De insteek van een vluchtende Johanna die als brief wordt verzonden is uiterst eigenzinnig en geheel origineel te noemen en geeft het boek heel wat van zijn charme, daar er regelmatig naar die opzet wordt verwezen. (Niet in het minst in de titel van het boek). Het boek heeft een zekere charme over zich dat je kan vergelijken met onze klassiekers van Thea Beckman, Jan Terlouw of Tonke Dragt.
La Zeta heeft met dit boek een instantklassieker te pakken. Charme, een vlotte schrijfstijl, een lekker voortvarende plot en natuurlijk de bijhorende happy end, Een brief met Vlechtjes is een must-read voor alle tieners (en ouder)

Reacties op: Een boek dat doet denken aan de klassiekers uit de jeugdliteratuur

4
Een brief met vlechtjes - Christian Antonini
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 16,50
E-book prijsvergelijker