Advertentie

Mijn eerste kennismaking met Jonas Boets, was er eentje zoals zo vaak, op de boekenbeurs in 2015. Een voor mij onbekende schrijver wist mijn aandacht te trekken met de eco-dystopie “Shinu”. Vooral de sympathie waarmee hij boekenfans wist aan te spreken en de passie waarmee hij zijn boek promootte is me bijgebleven. Op dat moment had hij al een resem kinder- en jeugdboeken op zijn conto staan en vandaag maakt hij het mooie weer met zijn “Little Liars Club”-reeks. Verder dan “Shinu” ben ik echter nooit gekomen in zijn aanbod, tot nu wanneer Davidsfonds/Infodok een hernieuwde uitgave in de rekken legde van zijn “Vermoord het verleden” uit 2012.

In de beginperiode van zijn carrière leek Boets voornamelijk een grote liefde te koesteren voor spionage- en thrillerverhalen. Hij maakte toen vooral furore met zijn boeken over het buitenbeentje Sam Smith die naar de spionnenschool mocht. In 2012, toen de verhalen rond Sam Smith op hun einde leken te raken, pende hij “Vermoord het verleden” neer. Een standalone actie/thriller voor de jeugd die dan wel wat onder de radar bleef, maar daarom niet minder geliefd was.

Na maar liefst acht jaar, krijgt het boek opnieuw de kans een quasi hele nieuwe generatie te veroveren. De cover werd onder handen genomen en kreeg een volledig nieuw hip en bovenal uiterst aantrekkelijk jasje aangemeten en werd wederom in de etalage gezet. Eerlijk is eerlijk, een boek mag eigenlijk niet op de cover afgerekend worden, maar de oude boekomslag was niet onmiddellijk de meest aantrekkelijke en het oog wil ook wel wat. Met dit nieuwe ontwerp kan de uitgave er alvast weer een aantal jaartjes tegenaan.

Jonas Boets schrijft zoals hij zijn fans benadert: begeesterd, enthousiast en heel toegankelijk. Met een laagdrempelige woordenschat slaagt hij erin om een verhaal te vertellen dat niet alleen de jonge tieners zal aanspreken, maar ook een publiek dat normaliter niet naar jeugdboeken zou grijpen. In iets meer dan 250 pagina’s en verspreid over 25 hoofdstukken, snelt het plot naar zijn climax. Niettegenstaande de verhaallijn die boordevol actiesequenties zit, houdt de auteur de inhoud braaf en aangepast aan zijn doelpubliek (een enkele uitzondering ter zijde gelaten). De problematiek waarmee het hoofdpersonage te kampen heeft is nog steeds van deze tijd en voelt als heel herkenbaar aan.

Naarmate het verhaal vordert, kan je als lezer even na halverwege al de eerste vermoedens gaan koesteren over de werkelijke toedracht en het ware gezicht van de antagonist in het verhaal, maar dat werkt hoegenaamd niet storend. De echte katalysator van “Vermoord het verleden” is eigenlijk karaktergedreven door de ontwikkelingen rond het hoofdpersonage. Boets heeft naast alle actie en het thrilleraspect ook een gepaste hoeveelheid aandacht voor de emoties van zijn personages en zet ze heel erg menselijk en realistisch neer. Dit zorgt op zijn beurt dan weer voor een betere betrokkenheid en sympathie van de lezers.

“Vermoord het verleden” raakt enkele zware thema’s aan als mensensmokkel, prostitutie en kindermishandeling, maar doet dat op zo’n manier dat het nooit als belerend wordt ervaren of een dramatische bovenhand haalt in het geheel. Dit boek is een hoogvlieger voor iedere tiener (of wie zich soms nog tiener voelt) die van actie houdt of gewoon een steengoed verhaal ter hand wil nemen.

Reacties op: Steengoede tieneractie

13
Vermoord het verleden - Jonas Boets
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners