Boemannen
Rik Wolters en Sandra Molenaars, die samen de zaak rond het schilderij van Vermeer onderzochten in 'Het Meisje bij het Venster' zijn terug in hun tweede misdaadavontuur. Deze keer nemen ze het op tegen de medische wereld, tegen enkele trauma's uit het verleden en tegen een meedogenloze huurling.
Als de Belgische mycoloog Gérard Rapaille contact opneemt met Sandra waarbij hij haar een primeur wil bezorgen over mistoestanden in het farmaceutische bedrijf waar hij voor werkt schakelt ze Rik in, die ze intussen al een jaar geleden niet meer zag. Rik die zijn dagen eenzaam doorbrengt op zijn domein 'De Heikant' verheugt zich erop om terug samen te werken met haar, ook al is er tussen hen een onuitgesproken breuk. En zijn vlucht in de drank helpt hem in elk geval niet verder te gaan in zijn leven en hij verdwaalt in zijn gedachten en zijn verleden, met name de verdwijning van zijn broer Joes.
Rapaille komt bij 'De Heikant' aan en vertelt een verhaal over een nieuw medicijn op basis van een nieuw soort paddenstoel die hij ontdekte enkele jaren voorheen. Het medische bedrijf in Luik heeft er een nieuw medicijn tegen Alzheimer van ontwikkeld, het medicijn kan namelijk herinneringen perfect terug brengen en helpt met concentreren. Maar bij enkele testpersonen liep dit echter faliekant af en daar moet het bedrijf, Myres Pharma, nu de schade trachten te beperken dus huurt de CEO een man in om de nodige maatregelen te treffen.
Sandra en Rik komen zo in een mysterieuze zoektocht terecht naar de waarheid, terwijl de twee samen ook nog eens moeten ontdekken wat ze voor elkaar nu echt voelen én, dankzij Rapaille en het medicijn 'Lucideramin' ontdekt Rik ook een manier om zijn geheugen op te frissen en de sleutel te vinden naar waar zijn broer jaren geleden verdwenen is. Maar natuurlijk is niks zonder gevaar en als een meedogenloze huurling ook nog achter hen aan komt, dan wordt de zaak er alleen maar spannender en dringender op.
Na zijn debuut was ik al overtuigd dat Frank Peters duidelijk een stempel zal nalaten op de thrillerwereld in de Nederlandse literatuur. En net zoals zijn eerste boek is ook Drenkman intussen genomineerd voor de MAX Bronzen Vleermuis. En dat is zeker terecht want het verhaal bouwt heel goed op, leest vlot, is een pageturner maar geeft je ook genoeg de tijd om mee te zoeken en om het boek rustig aan uit te lezen. Het is ook een heel verfilmbare reeks, deze Wolters & Molenaars-reeks. En natuurlijk zijn de hoofdpersonen zoals Rik en Sandra heel leuke personages om over te lezen, net zoals Riks buur Gradus en Riks hond Sita. Het boek heeft ook een geweldige goede 'bad guy', wiens achtergrond ook heel mooi uit de doeken gedaan wordt. Maar voor mij waren twee andere nevenpersonages pas echt de top, namelijk de Belgische speurders Kathy en Jonas, die duidelijk van mij een spinoff verdienen!
Het verhaal speelt zich dus ook voor een heel groot deel in België af, dat was door de auteur al aangekondigd kort na de release van 'Het Meisje bij het Venster'. En dat werkt ook helemaal perfect. En oh ja, er is als Belg een klein detail dat je mij persoonlijk dan weer opvalt... Er wordt gesproken over een uitzending van het duidingsprogramma Terzake, dat bij de VRT wordt uitgezonden... Technisch gezien heet de zender Canvas, maar ja het is een onderdeel van de VRT dus dat is slechts een stom detail waar ik waarschijnlijk dan weer alleen over val.
In het boek wordt heel kort ook vermelding gemaakt van een Britse thriller, van de jammer genoeg intussen overleden auteur Mo Hayder, Vogelman. En ik zie ook enkele parallellen tussen beide boeken. Natuurlijk is het grootste parallel de verdwijning van een broer van het hoofdpersonage, een verdwijning die al jaren eerder gebeurde en nooit is opgelost... De omstandigheden zijn helemaal anders maar ik merk wel dat dat boek wel enigszins in 'Drenkman' een inspiratie kan zijn geweest.
Het enige minpuntje in dit boek vond ik dat Frank hier duidelijk speelt met verschillende genres, gaande van een mystery thriller tot een crime en politiethriller en zelfs horrorelementen. Doordat er net zoveel verschillende soorten genres aan bod komen, lijkt het af en toe wat in te boeten aan de snelheid en wordt het hier en daar zelfs wat verwarrend. Maar ook dat heeft de pret van het boek op zich niet gedrukt en heb ik heel hard genoten van Drenkman!
Een dijk van een boek van een talentvolle auteur waar ik vast en zeker meer van wil lezen nog! Ik kijk al uit naar het volgende hoofdstuk. (En naar die spinoff over die twee Belgische agenten natuurlijk!).
Frank Peters' interesse in wetenschap, literatuur, kunst en muziek komen in zijn boeken heel hard aan bod en dat belooft enkel in de toekomst nog voor meer spannende verhalen te zorgen!
En nog een heel klein woordje over de cover trouwens... Diegene die de cover ontwierp (van beide boeken) mag van mij ook genomineerd worden voor een prijs (en winnen) want de kleine details in deze cover zijn terug geweldig... (kijk zeker naar de maan... doet me denken aan een scene uit It van Stephen King)!