Een niet neer te leggen boek
‘Mijn vader, James Witherspoon, is een bigamist.’ Daarmee begint dit heerlijke boek over twee disfunctionele gezinnen, verbonden met dezelfde man. Vanuit beide standpunten wordt het verhaal vertaald, James Witherspoons dochters krijgen elk de kans in dit boek om het vanuit hun standpunt voor te stellen.
Enerzijds is er Dana Lynn Yarboro, die samen met haar moeder Gwen, op de hoogte zijn van het andere gezin en die offers moeten maken opdat James zijn beide levens kan blijven leven. Dana’s opstandige rebelse karakter zorgt er uiteindelijk voor dat ze in contact komt met haar stiefzus, Chaurisse.
Anderzijds is er dan Bunny Chaurisse Witherspoon en haar moeder Laverne, die zich van geen kwaad bewust zijn en die geloven in hun kleine, gelukkige familie’tje. En dan leert Chaurisse de enigmatische Dana kennen, waarmee ze een innige vriendschap begint. Tot een klapband roet in het eten gooit en plots alles verandert.
James en zijn ‘broer’, Raleigh, (geen bloedverwant, maar wel samen opgegroeid bij James’ moeder Bunny, naar waar Chaurisse werd vernoemd) draaien zich in bochten en keren om beide levens te kunnen leven. Ze eisen dan ook offers, ze eisen dat het geheim blijft bestaan. Maar kan dat wel? En wat zou er gebeuren mochten beide te weten komen dat James’ dochters vrienden werden?
Wat een prachtig geschreven boek is dit! Ik kon het onmogelijk neerleggen. Het leest vlot, het is grappig bij momenten maar het snijdt ook diep in het vel. Het enige verwijt dat ik het boek kan geven, vandaar ook geen perfecte score, is dat het einde een beetje snel en onafgewerkt lijkt. Maar ja, is het echte leven ook niet zo: onafgewerkt?