If you gaze long into an abyss…
De Ierse journalist Anthony Fennell reist af naar Zuid-Afrika om er een portret te maken over Joseph Conway, de kapitein van de 'Georges Lecointe', een vrachtschip dat afvaart als er kabelbreuken zijn in de internetkabels. Onder leiding van de bekwame maar wat excentrieke kapitein vaart Fennell mee af naar de kust van Congo om als het internet in een groot stuk van Afrika plat komt te liggen na enkele breuken. Conway is een freediver en wordt als één van de meest capabele mensen beschouwd om deze job uit te voeren. Fennell geraakt volledig in de ban van deze man en van diens vrouw, de actrice Zanele die er ook al niet verlegen om zit om een stunt uit te halen. Zo wordt zij het slachtoffer van een zuuraanslag als zij Samuel Beckett's 'Wachten op Godot' opvoert, een stuk dat enkel voor en door mannen gespeeld mag worden. Terwijl Fennell op de 'Georges Lecointe' op het water op zoek gaat naar de breuken verdwijnt op een nacht Conway. Fennell geraakt nu helemaal in de ban van de man en gaat op zoek naar het echte verhaal achter de freediver. Maar dan stuit hij plot op enkele heel bizarre dingen uit Conways verleden.
Hoe schrijf je een roman, fictie dus, op een zodanige manier dat je als lezer heel vaak denkt dat dit eigenlijk een waargebeurd verhaal is? Want tijdens het lezen van 'Twist' heb ik heel vaak dat gevoel gehad en was ik ervan overtuigd dat ik eigenlijk een biografie aan het lezen was. Het verhaal is enorm realistisch en voelt helemaal niet aan als een roman. Je geraakt als lezer helemaal in de ban van de figuur die Conway is en hoewel zijn verdwijning pas laat in het boek voorkomt weet je dat er iets zit aan te komen. Het boek voelt met momenten ook heel hard als een mysterie aan. Met dan ook nog op de achtergrond de wondere wereld van het internet en de onderzeese kabels die zo cruciaal zijn en zo'n grote rol spelen in het verbinden van mensen over heel de wereld, wordt dit verhaal een echt relaas waar fictie en non-fictie elkaar heel dicht naderen.
Voor mij was dit een enorme verrassing want ik zou dit nooit lezen aan de hand van de cover, die me niet onmiddellijk aansprak. Maar eens ik eraan begon was ik eigenlijk enorm geïntrigeerd en geïnteresseerd in de verhalen van zowel Conway, Fennell maar vooral in Zanele en de verschillende verbindingen tussen deze drie personages.
McCann schrijft een heel diepgaand portret van een man die zijn verleden tracht te ontvluchten, de vrouw die haar eigen dromen najaagt en de journalist die achter de waarheid gaat, nadat hij zijn eigen wereld ziet opengaan door mee te varen op het schip dat verantwoordelijk is voor het herstellen van het internet. Dus laat je niet leiden door de cover want daarachter schuilt een geweldig boek!