Een verassend boek vol handige tips!
Volgens psychotherapeut Katherine Schafler hebben we perfectionisme helemaal verkeerd bekeken. In ‘De ultieme gids voor perfectionisten’ legt ze uit hoe je perfectionisme kunt omtoveren tot een positieve eigenschap. Katherine Schafler identificeert vijf soorten perfectionisten. Wanneer je jouw unieke perfectionistische profiel identificeert, leer je om je perfectionisme juist voor je te laten werken in plaats van tegen je.
Wat meteen opviel tijdens het lezen, is de positieve kijk van Katherine Schafler op perfectionisme. Ze ziet de kracht die perfectionisme kan hebben en hoe je dit het beste kan inzetten. Dit motiveert je om de informatie in het boek op te slaan en ook in het dagelijks leven toe te passen. Katherine Schafler ziet de uitdagingen die je tegenkomt als je perfectionistisch bent en beschrijft, op een respectvolle manier, hoe je kan omgaan met deze uitdagingen. Door ook verschillende soorten perfectionisten te beschrijven weet je ook meteen welke tips handig zijn voor jezelf.
De opbouw van het boek is logisch en verhelderend. Steeds krijg je, gedoseerd, meer informatie. Daarbij gebruikt de auteur ook treffende voorbeelden om het ook beeldend te maken. Hierin kon ze zo nu en dan wel afdwalen van het onderwerp. De connectie tussen wat op dat moment werd beschreven en perfectionisme was niet altijd duidelijk.
Het boek staat vol handige tips en blijft ook realistisch, er worden geen wonderen beloofd. Dat maakt het ook meteen zo verassend. Het boek is eerlijk en af en toe ook wel confronterend. Het legt de focus op de positieve kant van perfectionisme. Je kunt deze verandering natuurlijk niet in een dag waar maken, door de informatie die Katherine Schafler geeft kun je wel stap voor stap werken aan deze verandering.
Ik vond ‘De ultieme gids voor perfectionisten’ heel interessant en kan hem dan ook aan iedere perfectionist aanraden! Ik ga het boek zeker nog een aantal keer doornemen om zelf aan de slag te gaan met het omtoveren van perfectionisme naar een positieve eigenschap.
Het boek krijgt van mij ****!
Het boek krijgt van mij ****!