Mooi debuut
Ik mocht van Karin Driegen haar boek 'Waarom moet ik u tegen jou zeggen?' lezen. Deze roman is deels gebaseerd op het verhaal van haar grootouders en speelt zich af tijdens en na de tweede wereldoorlog. Minnie is een vrouw van Duitse afkomst en gehuwd met Douwe, een verzetstrijder. Hij is vaak weg, haar zoon is ondergedoken en met de rest van het gezin is het thuis ook niet makkelijk voor Minnie in de omstandigheden. Op een bepaald moment ontdekt ze een briefje in de zak van haar man en vermoed ze dat hij vreemdgaat. Haar vermoedens zijn onterecht maar als haar man opgepakt en vermoord wordt, heeft ze het erg moeilijk met haar schuldgevoelens. Ook na de oorlog volgen we het leven van Minnie verder. Hoe ze nooit de oorlog helemaal van zich af heeft kunnen zetten maar ze kan zich gelukkig optrekken aan haar kleinkinderen. Een brief dit ze plots ontvangt, grijpt haar weer heel erg aan.
In het begin raakte ik wat moeilijk in het verhaal. Ik vond het wat verwarrend en er waren wel enkele namen te onthouden. Maar naarmate het verhaal vorderde, begreep ik het steeds meer. Het is een mooi, ontroerend verhaal over hoe de oorlog diepe wonden kan slaan en hoe Minnie daarmee omgaat. Een mooi en geslaagd debuut van Karin Driegen.