Advertentie

Akte van Berouw - Chris Houtman
Dit boek verdiende en kreeg de Hebban Thriller Prijs.
Het boek verwerkt de persoonlijke belevingen van Houtman, zo heeft hij een aantal jaren theologie gestudeerd. Maar inmiddels heeft hij afstand genomen van ‘Het rijke Roomse Leven’.

In het verhaal gaat de Paus op reis naar Sierra Leone dat door burgeroorlogen wordt geteisterd. Houtman heeft, in opdracht van de Vastenactie, een documentaire gemaakt over dit land.
Volgens Houtman zelf speelt deze roman zich af tussen feit en fictie. Het is een scherpe scheidslijn. Een scheidslijn die ook binnen het Vaticaan loopt. Hoeveel ‘criminelen’ lopen er rond tussen de echte idealistische geestelijken, hoe lopen de banden tussen de Banco Ambrosiano en de Maffia, hoe lopen de witwas praktijken. Witwas praktijken die in het boek naar voren komen.
Dat Houtman ook theaterschrijver is, merk je duidelijk aan de beeldende beschrijvingen in dit boek.
De Proloog zet de lezer direct op scherp. Wie wil daar alles over de recine-boontjes weten? Wie neemt er stiekem zo veel mee? Het doel is bereikt… je wilt doorlezen en het mysterie onthullen.
Het thema van het boek is ‘de veiligheid van de Paus’, die schoon schip maakt en wil maken met de moraal, de intriges, de tweespalt, de malversaties binnen het Vaticaan en de Vaticaanse Bank. Het wordt hem niet in dank afgenomen door o.a. de Opus Dei curie-kardinalen en de andere bisschoppen en prelaten. Maar Franciscus is vast van plan door te zetten! Ook al wordt zijn leven bedreigd. Is hij vergiftigd? Waarom wil zijn lijfarts geen onderzoek?
Hochstettler , de commandant van de Zwitserse garde, die het leven van de Paus moet beschermen, ruikt onraad.
Als jong Gardist is hij ‘getuige’ geweest van de dood (moord?) van Johannes Paulus I in 1978. Hoe, wat, waarom en de oorzaak daarvan is nog steeds in nevelen gehuld.
En nu lijkt het zich te gaan herhalen. Hochstettler schakelt, tegen de zin van de lijfarts, dr Stephens in, een toxicoloog, arts en medisch onderzoeker én non!. Zij ontdekken wel een oorzaak van de onverklaarbare ziekte van de Paus.
Maar de paus wil zich niet verstoppen. Hij wil ‘open kaart’ spelen met zijn lijfarts en de curie. Gelukkig maakt hij ondertussen wel een veiligheids- masterplan met Hochstettler en die schakelt alleen dr. Stephens in.
Daarnaast speelt een tweede thema, die van het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk, waarover nog steeds ‘de mantel der liefde’ wordt gespreid.
Deze tweede verhaallijn is die van Jaap Hofhuis, pastoor van de Kerk der Friezen. Zijn vader is stervende. Deze is op het klein seminarie seksueel misbruikt door Pfarrer Kompeer. Hij heeft zich toen van het Roomse Leven ‘met de vijfduizend gemijterde bazen’ afgewend. Definitief gebroken met de katholieke ‘hocus-pocus’. De dader van dit misbruik is niet bestraft. Jaap neemt zich voor de dader op te sporen en hem te laten berechten.
Beide verhaallijnen lopen parallel op, het blijft lang onduidelijk wanneer beide lijnen elkaar zullen raken en met elkaar zullen verstrengelend.
Het verhaal kent veel intriges, diverse vertelperspectieven, veel personages die heel goed zijn uitgewerkt. Je begrijpt ‘the good guy’, je bent fel tegen ‘the bad guys’ met hun felheid, bijna zelfs haat, met hun fundamentalistische, rigide handelswijze.
Een prachtig plot, uitmuntend gecomponeerde verwikkelingen…. Het staat garant voor vele uren leesplezier.
Een aanrader voor de liefhebbers van Dan Brown, maar nu van onze ‘eigen’ Chris Houtman..
****
PS. Het mooiste zou zijn dat deze kwalijke Vaticaan-praktijken echt zouden worden stoppen!

Reacties op: Een verborgen agenda, moord en intriges binnen het Vaticaan

105
Akte van berouw - Chris Houtman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners