Advertentie

De tweelingparadox. Nowelle Barnhoorn

Heeft Nowelle haar eigen levensverhaal beschreven, haar eigen levenservaringen? Zij is zelf een tweeling met haar zus Roos, eeneiige tweeling. De bevalling is niet goed gegaan en Roos heeft hersenletsel opgelopen.
Dit lijkt verrassend veel op de tweeling uit het boek, maar dan mannelijk.
En zo zijn er meer overeenkomsten: de afwezige vader uit een Mediterraan land, het verhuizen naar Friesland, het zich verantwoordelijk voelen voor haar tweelingzus.
Mathis en Thomas, de tweeling uit het verhaal, groeien op in Friesland. Als alleenstaande moeder is ze verhuisd naar haar eigen moeder, om wat hulp en ondersteuning te krijgen. Dat werd in het dorpje eigenlijk niet geaccepteerd, bovendien was ze een ‘excentriek’ figuur voor de dorpelingen. En ook haar moeder, een kunstenares was een prachtige outsider.
Thomas heeft door zuurstofgebrek (?) tijdens de bevalling een hersenletsel opgelopen en zal zijn leven lang als meervoudig gehandicapte hulp nodig hebben.
Nowelle schrijft in deze roman hoe het is om op te groeien als het normale, slimme en creatieve deel van de tweeling. Tot en met de kleuterschool zitten ze bij elkaar in de klas, daarna gaat Thomas naar het speciaal onderwijs. Hoe Mathis dat ervaart, hoe hij verder de middelbare school en de school van journalistiek in Utrecht … dat alles lees je alsof je wordt toegesproken…. Dat alles zorgt voor een steeds verdere verwijdering tussen de twee broers. Mathis probeert zich met alle geweld los te maken van thuis, van Thomas, van zijn moeder, hij leeft het studentenleven meer dan 100%..
Maar het geeft hem niet de voldoening die hij zoekt. Hij wil los komen van Thomas, houdt zielsveel van hem. Hij maakt veel foto’s om met hem te delen, zodat deze nog een beetje zijn leven kan delen.
Nowelle heeft een mooie roman geschreven over de liefdevolle omgeving die moeder en oma voor de beide kinderen zijn. Over de verantwoordelijkheid die ze naar elkaar voelen en ook oma, toen zij nog leefde. Een roman over het rusteloze zoeken van Mathis naar rust en geluk.
Op het eind van de roman ontdek je dat niet jij als lezer werd aangesproken, maar dat dat ‘je’ voor een heel andere figuur bestemd is


Reacties op: Tweelingen.. ze blijven verbonden.

38
De tweelingparadox - Nowelle Barnhoorn
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99 Bestel het e-book € 11,99
E-book prijsvergelijker